Duitse man zonder medische opleiding veroordeeld tot gevangenisstraf voor castraties

In de Duitse stad Erfurt is dinsdag een 75-jarige man veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en tien maanden omdat hij zonder medische opleiding castraties uitvoerde. De behandelingen vonden plaats op de zetel in zijn woonkamer.

In totaal werd de verdachte, die machineoperator van beroep was, veroordeeld voor acht aanklachten van (zware) lichamelijke letsels. De slachtoffers in de zaak hadden de man geld betaald om hen te catastreren. Alle aanklachten dateren uit 2015. In de rechtszaal getuigden verschillende slachtoffer over hun 'behandeling', waarna ook de verdachte de gruwelijke praktijken erkende. Zo zou hij onder meer de penis en de tenen van een van zijn patiënten hebben verwijderd. 

Bij de uitleg van het vonnis merkte de rechter op dat de betrokkenen de man zelf hadden benaderd en om de respectieve procedures hadden gevraagd. Ze waren bijvoorbeeld geïnteresseerd in de eerste stap van een geslachtsveranderende operatie of in het bestrijden van pijn in het genitale gebied. 

De meeste slachtoffers getuigden dat ze niet geïnteresseerd waren in het straffen van de verdachte. De man beweerde van zijn kant dat hij de patiënten had willen helpen en dat geld slechts een kleine rol zou hebben gespeeld bij de amputaties. De rechtbank uitte hier echter twijfels over.

"Het was een buitengewoon proces, bezoedeld met schaamte", aldus rechter Udo Tietjen. "Wat we willen bereiken met dit vonnis is voorkomen dat anderen dit voorbeeld volgen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.