Meer dan helft gezondheidsklachten op het werk heeft te maken met spier- en skelet

Meer dan de helft (55 procent) van alle klachten die werknemers effectief hinder bezorgen op het werk, heeft te maken met spier- en skeletaandoeningen. Bovendien is bijna een derde (32 procent) van alle langdurig zieken afwezig voor dezelfde klachten, blijkt uit een onderzoek van de externe preventiedienst Liantis. "Het is dus belangrijk om in te zetten op ergonomie op de werkvloer."

Liantis analyseerde de gegevens van alle preventieve medische onderzoeken die het uitvoerde in 2023. "175.105 werknemers ondergingen vorig jaar een medisch onderzoek. Zo'n 63 procent, ofwel 110.374, vulden voorafgaand een gestandaardiseerde medische vragenlijst in. We zien daar één groep klachten bovenuit steken: 55 procent van alle klachten die hinder geven bij het werk zijn fys ieke klachten, zoals rug- en nekklachten, knieklachten, klachten aan de schouders en armen."

Voor langdurig zieken verwijst Liantis naar officiële cijfers van het Riziv, waaruit blijkt dat 32 procent te maken heeft met spier- en skeletklachten. Bij arbeiders die langdurig ziek zijn, vormen de spier-en skeletaandoeningen zelfs de grootste groep. "Willen we die problematiek het hoofd bieden, is er een aanpak nodig op vele vlakken, maar zeker ook op het vlak van ergonomie", aldus Liantis. 

De externe preventiedienst wijst erop dat er in mei nieuwe wetgeving hierrond is gepubliceerd. "Deze wetgeving stelt duidelijk dat je bij ergonomie het werk moet aanpassen aan de medewerker en dat de werkgever verantwoordelijk is voor de risicofactoren op het werk, waar hij of zij impact op heeft. Om de werknemers aan het werk te houden én om te voorkomen dat de groep langdurig zieken alsmaar groter wordt, zal het dan ook belangrijk zijn om preventief in te zetten bij het ontwerp en de inrichting van de werkposten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.