RSV treft ook ruim aantal 50-plussers

Niet alleen voor kinderen, ook voor ouderen kan een besmetting met RSV en de daaruit volgende acute luchtweginfectie gevaarlijk zijn. Over de ziektelast die het RS-virus met zich meebrengt onder ouderen is weinig bekend, onder andere omdat huisartsen er niet standaard op testen. Een onderzoek in Nederland maakte een schatting van het aantal vijftigplussers dat met een RS-virusinfectie de huisarts bezoekt.

Omdat klachten van het RS-virus sterk lijken op andere acute luchtweginfecties, zoals griep, is het moeilijk om het aantal ouderen met acute luchtweginfecties veroorzaakt door het RS-virus vast te stellen. Daarom is in Nederland een schatting gemaakt van het aantal vijftigplussers dat met een infectie met het RS-virus de huisarts bezoekt op basis van data over het aantal geregistreerde acute luchtweginfecties uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn gecombineerd met virologische data verzameld door de Nivel peilstations en geanalyseerd door het RIVM.

In het seizoen 2016/2017 werd het aantal vijftigplussers dat in Nederland met een besmetting naar de huisarts gaat, geschat op 13,3 per 1.000 ingeschreven vijftigplussers bij de huisartsenpraktijk, voor 2017/2018 op 8,3 en voor 2018/2019 op 9,3. Een luchtweginfectieseizoen in het onderzoek loopt van oktober tot halverwege de maand mei.

De aantallen personen worden geschat op 89.100 personen voor seizoen 2016/2017, 56.600 personen voor seizoen 2017/2018 en 64.100 personen voor seizoen 2018/2019. Onder personen van 75 jaar en ouder die ingeschreven waren bij een huisarts kwamen in de periode 2016-2019 infecties met het RS-virus naar schatting relatief meer voor dan bij personen in de leeftijdsgroep 50 tot 74 jaar. Vijftigplussers met chronische longaandoeningen (astma, COPD) hadden naar schatting ook vaker een nieuwe RS-virusinfectie dan ingeschreven vijftigplussers die diabetes mellitus of een chronische hartziekte hadden. 

Het geschatte aantal nieuwe RS-virusinfecties onder vijftigplussers is afgeleid van het totaal aantal vijftigplussers met een acute luchtweginfectie binnen de huisartsenzorg (vanuit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn), gecombineerd met het aantal vijftigplussers met een acute luchtweginfectie dat positief testte op het RS-virus (vanuit de Nivel peilstations).

De resultaten kunnen helpen om wetenschappelijk onderbouwde beslissingen te nemen over het introduceren van preventieve maatregelen. Het onderzoek is gefinancierd door GlaxoSmithKline (GSK) en uitgevoerd in samenwerking met het RIVM. Het RIVM ontving geen financiering.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.