Bouwsector niet te spreken over ziektedagen op vakantie

Werknemers die ziek worden op vakantie kunnen sinds dit jaar hun 'verloren' vrije dagen compenseren, maar de bouwsector is niet te spreken over die maatregel. Nu het bouwverlof erop zit, zijn er veel werknemers die nog dagen claimen, wat ook leidt tot extra administratieve lasten, zo staat vrijdag in Het Laatste Nieuws.

Sinds 1 januari kunnen werknemers ziektedagen tijdens hun vakantie 'recupereren'. Wie ziek valt tijdens zijn vakantie, krijgt voor die dagen het gewaarborgd loon voor ziekte in plaats van vakantiegeld, en heeft ook het recht om de betreffende vakantiedagen op een later tijdstip op te nemen. De wet moet ervoor zorgen dat iedereen van de volledige wettelijke vakantie kan genieten.

Dit laat zich voelen in de bouwsector, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van federatie Bouwunie. In 36 van de 214 door Bouwunie bevraagde bouwbedrijven, bijna een op de zes, meldde minstens één werknemer zich ziek tijdens het afgelopen bouwverlof. Het aantal dagen gewaarborgd dagloon (dat zijn de eerste ziektedagen van maximaal één week waarbij het loon volledig is gewaarborgd) zijn in juli bijna verzesvoudigd in vergelijking met juli 2023. 

De wetgeving geldt voor alle sectoren, maar toch meent de bouw dat de gevolgen voor haar groter zijn dan elders wegens het collectieve bouwverlof. Als werknemers tijdens dat bouwverlof ziek worden en die ziektedagen nadien ook nog eens willen recupereren, komt de planning van het ploegensysteem in het gedrang, vooral bij kleinere bedrijven. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    23 augustus 2024

    Omgekeerd toegepast klinkt het als volgt :
    wie onterecht ziekteverlof voorgeschreven “ kreeg “ kan niet goed genoeg ECHT ziek worden !