Nieuwe richtlijnen behandeling hoge bloeddruk

De European Society of Cardiology (ESC) komt met nieuwe richtlijnen voor de behandeling  van arteriële hypertensie en voorkamerfibrillatie. De drempelwaarde om te starten met een behandeling daalt voor risicopatiënten, mensen met diabetes, nierfalen, gekende hartklachten of bij wie familiale risicofactoren vertoont voor hart- en vaatziekten. Dat schrijven enkele kranten van Mediahuis.

Bedoeling van de nieuwe richtlijnen is om het aantal beroertes en hartinfarcten sterk te doen dalen door risicopatiënten sneller medicatie te geven en dus preventief te behandelen.

De drempelwaarde om te starten met een medicatiebehandeling verlaagt voor deze risicopersonenen van 140 over 90 naar 130 over 80.

De nieuwe richtlijnen bevatten de meest actuele wetenschappelijke inzichten en aanbevelingen en worden als standaard en referentiedocument gebruikt door cardiologen wereldwijd bij de aanpak van hartaandoeningen. Ze werden voorgesteld op het jaarlijkse ESC Congres in Londen (meer dan 30.000 deelnemers).  

Mede-auteurs van respectievelijk de richtlijn voor arteriële hypertensie (dr. Sofie Brouwers) en voor voorkamerfibrillatie (dr. Tom De Potter) van het Hartcentrum OLV Aalst, foto,  gooien hiermee grote ogen op internationaal vlak. Het is voor het eerst sinds 2018 dat de ESC aan de richtlijnen sleutelt. 

“De algemene definitie voor hoge bloeddruk wijzigt niet. Dat blijft 140/90 of hoger”, zegt Brouwers in Gazet van Antwerpen. "Maar bij mensen met een verhoogd cardiovasculair risico gaat de drempelwaarde dus omlaag. Specialisten en huisartsen krijgen het advies om bij deze risicopatiënten vanaf 120-139/70-89 te starten met een behandeling. “Eerst wordt gekeken of andere levensstijl volstaat. Als de waarden na drie maanden boven 130/80 blijven, adviseren we om medicatie op te starten.”

De aangescherpte richtlijnen komen er door groeiende evidentie dat een hoge bloeddruk enorm bijdraagt tot het risico op beroertes en hartinfarcten. “Dit kan vele levens én gezonde levensjaren redden”, beklemtoont dr. Brouwers. Preventief ingrijpen geldt ook als een besparing op het zorgbudget. “Het is veel kosteneffectiever om iemand 20 jaar te behandelen voor hypertensie dan dat je het niet doet en iemand moet hospitaliseren voor een beroerte.”

De richtlijnen zullen volgens Brouwers snel verspreid worden onder specialisten en huisartsen. Dat is vorig jaar al voor een stuk gebeurd door een advies van de European Society of Hypertension (ESH).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.