De 'eerste schooldag' van de medicomut ging over de financiële uitdagingen waarmee artsen worden geconfronteerd. Tussen budgetoverschrijdingen, de noodzaak om de waarde van huisbezoeken te verhogen en een herziening van de wachtdiensten op het platteland, roepen de twee grote Franstalige artsensyndicaten op tot dringende maatregelen. Terwijl de realiteit op het terrein verandert, houden budgettaire beslissingen met moeite gelijke tred.
Terwijl ze luisterden naar de presentatie van de audit van 2023, hoorden de deelnemers van de medicomut deze week dat er dat jaar weinig was ontspoord: ongeveer 30 miljoen op het totale budget van 37 miljard voor gezondheidszorg. Er werd 10 miljoen te veel uitgegeven aan honoraria, wat relatief weinig is. De stijging van medische prestaties tussen 2014 en 2023 bedraagt 30%.
“Maar komt dit overeen met de werkelijke stijging van het aantal medische prestaties?” vroeg Dr. Luc Herry (ABSyM/Bvas). Als het aantal verrichtingen in deze periode in dezelfde verhouding is toegenomen, dan ligt deze trend ruim binnen de groeinorm. “We mogen niet uit het oog verliezen,” onderstreept Luc Herry, “dat deze ‘groeinorm’ in haar huidige vorm het resultaat is van een budgettaire beslissing van de politieke wereld.
De feiten
Achter deze termen schuilen echter de feiten op het terrein: een vergrijzende bevolking, een toename van chronische ziekten, ontwikkelingen in de zorg voor ernstige aandoeningen, betere overlevingskansen voor kankerpatiënten... Het is tijd voor een wetenschappelijke studie naar deze toename van de zorgvraag, die echt strookt met de groeinorm voor de zorg. Dan zullen we objectief kunnen aantonen dat we ruim boven de begrote 1% tot 1,5% zitten.
Huisbezoeken herwaarderen
De artsenorganisaties presenteerden ook hun eisen voor de begroting van 2025. GBO/Kartel en Bvas/ABSyM zijn het eens over de noodzaak om de waarde van huisbezoeken te verhogen. “Onder de huidige omstandigheden”, legt dr. Lawrence Cuvelier (GBO) uit, ”hebben jong en oud het moeilijk om financieel rond te komen. Als gevolg daarvan wordt alles wat te veel tijd kost, genegeerd. Dr. Herry noemt de obstakels voor een efficiënt bezoek: verkeersopstoppingen, gebrek aan parkeerplaatsen, steeds uitgebreidere 30 km/u-zones, enz. “Er zijn echter verschillende categorieën van de bevolking voor wie huisbezoeken essentieel zijn: bedlegerige mensen, senioren, patiënten met beperkte mobiliteit, enz. “Huisbezoeken moeten daarom worden aangemoedigd door een betere vergoeding."
De GBO-voorzitter voegt eraan toe dat er ook een billijke vergoeding nodig is voor lange consultaties. “Hetzelfde geldt voor kleine chirurgische ingrepen, die ook verbeterd moeten worden,” zegt Dr. Herry dan weer.
Grote ongelijkheden
Wachtdiensten veroorzaken ook bezoldigingsproblemen. In dichtbevolkte gebieden levert de wachtdienst over het algemeen voldoende werk op voor huisartsen om een min of meer fatsoenlijk honorarium te verdienen voor de duur van hun wachtdienst.
“Maar dat is niet het geval in dunbevolkte gebieden”, zegt Lawrence Cuvelier. “ Dat schept grote ongelijkheden,” verklaart hij. “Als we een nuttige en effectieve wachtdienst voor patiënten willen behouden zonder dat dit ten koste gaat van artsen, dan moeten we de tarieven voor wachtdiensten herzien: een voorstel om hun forfaitaire deel te verhogen door ze te moduleren volgens tijdstip (diepe nacht, avond, dag) en locatie (stedelijk, voorstedelijk, landelijk) is ingediend door de twee Franstalige vakorganisaties en de twee federaties van kringen (FAMGB en FAGW) en is doorgestuurd naar de werkgroep wachtdiensten, die het zal bespreken."
Bvas/ABSyM en GBO/Kartel riepen ook op tot een betere financiering van de artsenvakbonden. “We zitten aan de limiet,” zegt dokter Cuvelier. “We moeten steeds meer vergaderingen bijwonen. Dat kost ons veel tijd en brengt kosten met zich mee die onvoldoende gedekt zijn”, beaamt dr. Herry. Maar hij erkent dat sommige van deze eisen te maken hebben met beslissingen die genomen moeten worden door een regering in “lopende zaken”...