Een van de speerpunten uit het Vlaams Regeerakkoord is de geleidelijke invoering van de BelRAI als uniek inschalingsinstrument dat in eerste instantie wordt gehanteerd als instrument voor de zorgkwaliteit waarop de financiering kan worden geënt. De introductie daarvan liep evenwel niet van een leiden dakje. Toch dreef de regering haar wil door met een te strak tijdschema. Rijkelijk laat bindt ze nu in.
BelRAI staat voor 'Belgisch Resident Assessment Instrument', het beoordelingsinstrument dat gestandaardiseerde informatie over de zorgbehoefte van de patiënt/gebruiker in een complexe zorgsituatie ter beschikking stelt van de zorgverlener, de voorziening en de overheid.
Meer tijd
De Vlaamse Regering wijzigt nu op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) haar besluit dat een subsidie toekent aan diverse woonzorgvoorzieningen voor de IT-ondersteuning voor de implementatie van BelRAI. Met dit besluit krijgen de centra voor dagverzorging en de thuisvoorzieningen meer tijd om de BelRAI volledig uit te rollen.
De toekenning van het restsaldo van 20% van de subsidie wordt uitgesteld tot en met 31 december 2026.
De beslissing van de Vlaamse regering komt rijkelijk laat. Ruim een jaar geleden al trok Artsenkring Zennevallei aan de noodrem. Onder de noodkreet "BelRAI: terug naar 'de jaren stillekes'?" formuleerde de kring haar protestboodschap die ze zowel naar de artsensyndicaten, de verantwoordelijken voor BelRAI als naar de medische pers richt. Sinds 1 juni 2023 werd er van de huisartsen en de WZC's immers verwacht dat ze de BelRAI-beoordeling elektronisch invullen. Maar dat systeem werkte duidelijk niet. "Daarnaast blijft het zorgwekkend dat na vele jaren de dossiers van rusthuizen en huisartsen nog steeds niet naadloos op elkaar aansluiten", gaf Liesbeth Devreker, algemeen coördinator Artsenkring Zennevallei, toen aan.
Eerder was er ook al een klacht van Prof. em. huisartsgeneeskunde Jan De Lepeleire die vond dat de huisarts bijn BelRAI buitenspel werd gezet. Toen al klonk het dat de huisarts blijkbaar weer de laatste was om hierop voorbereid te worden. Een typisch voorbeeld dus van top-downbeleid. "Ik heb het kabinet gewaarschuwd dat ze wel dat instrument willen invoeren, maar intussen de huisarts uitsluiten", aldus Prof. De Lepeleire. "Laatst hebben ze laten weten dat ze op 31 mei, (2023, red.) een dag voor de invoering, een webinar zullen organiseren. Komaan."
De Lepeleire wees op dat moment overigens ook met een beschuldigende vinger naar de federale overheid: "Op twee interministeriële conferenties werd afgesproken dat men dit zou invoeren. Alle deelnemers - een hele resem ministers - hebben die afspraak getekend. Maar Brussel zegt nu dat het de tijd niet heeft, Wallonië moet het nog eens goed bekijken… Je zult maar in Brussel of Wallonië wonen."
Zijn ongezouten kritiek luidde ook: "Nog even ter herinnering: dat de Belrai de Katz-schaal zou vervangen, werd al beslist in… 2005! Achttien jaar geleden dus!" Dat terwijl er zich geregeld tragische gevallen voordoen bij ouderen die naar een woonzorgcentrum moeten maar daarbij niet degelijk begeleid worden. "In welk land leven we, waar we 54% van ons inkomen moeten afstaan, je met zowat de laagste pensioenen van Europa wordt opgezadeld en als je naar het woonzorgcentrum moet, je kinderen nog moeten bijpassen?"
> "Slechte organisatie BelRAI schaadt zorgkwaliteit" (Zennevallei)