Veelzijdig nieuw AI-model presteert tot 36% beter bij opsporen kanker

De Amerikaanse Harvard Medical School heeft een AI-model ontwikkeld dat 19 types detecteert, ­behandelingen voorstelt en de overlevingskans voorspelt. Het zogenaamde 'Chief-model', beschreven in Nature, screent beelden van tumorweefsels van 19 kankertypes. Frederik Deman, patholoog aan het Antwerpse Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS), is hoopvol hoewel er een zekere foutenmarge blijft bestaan, zegt hij in De Tijd.

"Erg boeiend aan het model is dat het veel breder kijkt dan bestaande AI-technologie, die focust op één taak of op één kankertype", meent dr. Deman. "Bovendien is het model veelzijdig, omdat het beelden kan bekijken die via verschillende technieken tot stand zijn gekomen."

Om weefsels van borst- en prostaattumoren sneller en objectiever te doorgronden, gebruikt de patholoog met zijn collega’s al slimme software van de Israëlische AI-specialist Ibex. Hij vergelijkt de werkwijze met een extra paar artificiële ogen "dat we kunnen koppelen aan onze ervaring". Naast de grote accuraatheid leidt het model ook tot een werkdag winst bij de opmaak van een eerste rapport voor specialisten en patiënten. "Bovendien moeten we daarvoor 30 procent minder technieken aanvragen, wat gunstig is voor de ziekteverzekering", geeft dr. Deman nog aan in De Tijd.

Finaal blijft de diagnose wel in de handen van mensen liggen. En dr. Deman wijst ook op de noodzaak van veel training om de accuraatheid van het model nog te vergroten. Een bijkomend voordeel van Chief tot slot is dat het ook de micro-omgeving rond de tumor kan screenen, zodat het kan helpen te voorspellen hoe een patiënt op een therapie zou reageren en welke behandelingen op maat kunnen aanslaan.

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.