Nieuwe website bundelt sociale premies en toeslagen

Voor mensen die het financieel of sociaal moeilijker hebben, bestaat er heel wat ondersteuning in de vorm van tientallen premies en toeslagen. Een nieuwe website, rechtenverkenner.be, moet orde scheppen in de chaos. Dat heeft het Departement Zorg meegedeeld.

De federale overheid, de Vlaamse overheid, de provincies, de gemeenten ... elke overheid heeft een eigen aanbod van financiële en materiële hulpmogelijkheden. Op de nieuwe website staan 3.935 sociale rechten opgelijst, in sectoren als werk, welzijn en gezondheid, bouwen en wonen, onderwijs en mobiliteit. 

Denk aan werkloosheidsuitkeringen, sociale tarieven voor energie, water en internet, korting op openbaar vervoer, de basisbankdienst, schooltoelages of nog premies en begeleiding bij verbouwingen. Maar ook bijvoorbeeld een extra tegemoetkoming in de prijs van voorbehoedmiddelen is mogelijk, een 'wezentoeslag' bij het groeipakket, gratis bijstand door een tolk voor doven of slechthorenden, of nog een JobbonusPLUS (om loontrekkenden met een laag inkomen te stimuleren om zelfstandige te worden).

"Er is een ruim aanbod sociale rechten waar iemand aanspraak op kan maken. Maar die maken natuurlijk enkel een verschil als de personen die ze nodig hebben, ook weten dat ze die kunnen aanvragen", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Departement Zorg. "Met de website rechtenverkenner.be bieden we daarom een instrument om snel een overzicht te krijgen van welke rechten er beschikbaar zijn in welke situaties en hoe je die aanvraagt."

Vooral gericht op welzijnswerkers

De website is er voor iedereen, maar is in eerste instantie gericht op welzijnswerkers (zoals maatschappelijk werkers), die zo hun klanten beter advies kunnen geven over welke premies en toeslagen zij kunnen krijgen. 

Het is de bedoeling dat op rechtenverkenner.be een zo volledig mogelijk overzicht staat. De provinciale en lokale overheden moeten wel zelf hun aanbod aanvullen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.