VIVEL lanceert opleiding in communicatie over seksuele gezondheid

VIVEL, het Vlaams Instituut Voor de Eerste Lijn, organiseert in samenwerking met Sensoa een opleiding – Onder Vier Ogen – in communicatieve vaardigheden om de gesprekken met patiënten en collega’s over seksuele gezondheid te verbeteren.

In de opleiding van VIVEL leert u als professional in de eerste lijn om met de Onder Vier Ogen-methode seksuele gezondheid proactief te bespreken met uw patiënt of cliënt aan de hand van concrete oefensituaties en cases.

De opleiding richt zich tot (huis)artsen, (thuis)verpleegkundigen, (huis)apothekers, kinesitherapeuten, maatschappelijk werkers en eerstelijnszorgprofessionals. U leert uw gesprekstechnieken verbeteren en krijgt handvaten aangereikt om zo sterkere relaties uit te bouwen in uw professionele netwerk.

De Onder Vier Ogen-methode geeft in elke stap van de gespreksmethode tips en voorbeelden uit de praktijk:

  1. Breng seksuele gezondheid zelf ter sprake: leg uit waarom u dit ter sprake brengt en vraag toestemming.
  2. Stimuleer de cliënt om zijn/haar verhaal te vertellen: laat de persoon aan het woord over de seksuele zorgen of vragen.
  3. Vat op basis van het verhaal samen wat de cliënt u vertelt: zo toont u dat u luistert en benadrukt u wat belangrijk is.
  4. Formuleer een aanbod: doe een voorstel over hoe u hiermee verder gaat.

70 procent
U volgt de cursus het beste op een desktop of een laptop voor een optimale ervaring. U kan hem ook doorlopen op smartphones en tablets, maar niet alle oefeningen zijn dan even goed zichtbaar. De opleiding online voltooien duurt minimaal één uur, maar u kan ook pauzeren en op een ander moment verder doen. Een aantal onderdelen zijn optioneel. Kiest u ervoor om alles te doorlopen, dan kan het zijn dat u er iets langer over doet.

Op het einde van de cursus volgt een kennistest. Behaalt u minimaal 70 procent en vult u nadien ook de evaluatie van de cursus in, dan ontvangt u een certificaat en accreditatie (voor huisarts, apotheker en kinesitherapeut) voor deze training. U kunt de test onbeperkt opnieuw proberen tot u minimaal 70 procent behaalt en het certificaat downloaden zodra u slaagt voor de test. 

VIVEL is sinds 1 mei 2019 erkend en wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid als partnerorganisatie voor de eerste lijn. Op Vlaams niveau is VIVEL het centrale aanspreekpunt en het platform voor de dialoog van de eerstelijnsactoren met de overheid en met elkaar.

VIVEL streeft ernaar dat mensen op een kwaliteitsvolle manier kunnen leven in een voor hen vertrouwde omgeving, daar de gewenste zorg en ondersteuning kunnen krijgen waar ze recht op hebben en die ze zelf mee kunnen vormgeven. Een goede samenwerking mogelijk maken binnen een sterke eerste lijn is waar VIVEL voor staat.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.