Vlaams Artsensyndicaat ondersteunt artsen in conventiebeslissing

Het Vlaams Artsensyndicaat helpt artsen de weg vinden bij hun beslissing al dan niet te deconventioneren.

In een recente online enquête van BVAS geven zes op de tien artsen aan een collectieve opzegging van het akkoord tussen artsen en ziekenfondsen te steunen mocht het syndicaat besluiten om die stap te zetten. De enquête werd binnen de eerste 24 uur door 389 artsen ingevuld. ‘Dat wijst op een breed draagvlak voor een collectieve deconventie’, zegt het VAS. Ruim 60 procent van de respondenten is bereid om de huidige tariefafspraken niet langer te volgen indien BVAS besluit tot een collectieve opzegging van het akkoord artsen-ziekenfondsen.

Ook blijkt dat veel artsen overwegen om op individuele basis uit het akkoord te stappen. 20 procent van de geconventioneerde artsen in de enquête zegt vanaf januari 2025 geen deel meer uit te maken van het akkoord. 

Omdat bijna de helft (45%) van de artsen nog twijfelt, biedt VAS begeleiding bij hun beslissing. ‘Gezien de vele vragen die leven onder artsen over deconventie heeft het Vlaams Artsensyndicaat een gedetailleerde leidraad uitgewerkt om haar leden te helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing. De VAS-leidraad beantwoordt de belangrijkste vragen die artsen hebben over de individuele deconventie’, zegt het VAS.

Artsen die gedeconventioneerd zijn, hoeven om dat statuut aan te houden geen actie te ondernemen, aangezien ze voor de volledige duur van het akkoord 2024-2025 gedeconventioneerd blijven. Voor artsen die wel geconventioneerd zijn, geldt dat ze zich voor het tweede jaar van het akkoord (vanaf 1 januari 2025) kunnen deconventioneren, mits ze dat uiterlijk op 14 december 2024 aangeven via ProGezondheid. Zij mogen dan vanaf 1 januari 2025 vrije tarieven aanrekenen.

Scenario’s

‘Het VAS heeft voor haar leden een aantal scenario’s en praktische overwegingen opgelijst,

zodat artsen zich in hun specifieke situatie goed kunnen oriënteren’, klinkt het. ‘De keuze om te deconventioneren is voor velen een moeilijke beslissing. Naast de ontevredenheid over het huidige beleid of de politieke impasse, spelen ook praktische en financiële aspecten uiteraard een belangrijke rol. Het VAS biedt haar leden niet alleen de nodige informatie, maar ook deskundige begeleiding om een weloverwogen keuze te maken. Of u nu overweegt om individuele deconventie aan te gaan of niet, het VAS staat klaar om haar leden te ondersteunen in dit belangrijke proces.’

> Voor meer informatie en om toegang te krijgen tot de leidraad, kunnen artsen terecht bij de website van het VAS: vlaamsartsensyndicaat.be

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.