Helft patiënten met chronisch eczeem ontevreden over levenskwaliteit

De helft van de patiënten met ernstige atopische dermatitis (ook gekend als chronisch eczeem) is niet tevreden over zijn levenskwaliteit. Dat blijkt uit een enquête die door de UZ Gent is afgenomen bij 503 patiënten. De huidaandoening legt een zware hypotheek op hoe patiënten hun leven zien. Terwijl 70% van de patiënten met een milde vorm aangeeft tevreden te zijn over hun levenskwaliteit, daalt dit percentage tot 50% bij patiënten met een ernstige vorm. Van die laatste groep geeft zelfs 7% aan zeer ontevreden te zijn over hun levenskwaliteit. 

Atopische dermatitis is een chronische huidontsteking waarbij de huid haar beschermende rol niet speelt, wat ontstekingsreacties veroorzaakt.

De huidaandoening komt steeds vaker voor, vooral bij jongeren. Zo'n 15-30% van de kinderen lijdt aan chronische eczeem en 2-10% van de volwassenen.

"Jeuk, irritatie en pijn hebben een verregaande impact op alle aspecten van het leven", zegt prof. dr. Hilde Lapeere, dermatoloog aan het UZ Gent. "Personen met atopische dermatitis hebben slaapproblemen door aanhoudende jeuk, moeten hobby's als zwemmen of intensief sporten laten en kunnen sommige jobs niet uitvoeren. Bovendien kan de aandoening een sociaal isolement in de hand werken. Patiënten die eraan lijden, zijn bovendien vatbaar voor depressies."

Driekwart van de patiënten met zware atopische dermatitis zegt dagelijks een droge of ruwe huid te hebben. Meer dan de helft heeft een schilferende en gebarsten huid en 85% van hen heeft wekelijks last van een bloedende huid. "Uit een rondvraag blijkt bovendien dat een meerderheid van de Belgen al van de ziekte heeft gehoord, maar niet goed weet wat de aandoening inhoudt", zegt voorzitter Gunter Van Dyck van patiëntenvereniging Eczemanet. "Zo gelooft 1 persoon op de 5 dat de aandoening besmettelijk is, wat helemaal niet het geval is. Dat gebrek aan kennis werkt het sociale isolement in de hand. De genetisch afwijkingen die verantwoordelijk zijn voor eczeem kunnen nog niet genezen worden", besluit professor dr. Lapeere van UZ Gent. Er zijn wel behandelingen die het eczeem kunnen verminderen en de symptomen ervan kunnen verlichten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.