Glyfosaat - België wil over vijf jaar totaalverbod op gebruik glyfosaat

België wil niet weten van een nieuwe vergunning voor tien jaar voor de onkruidverdelger glyfosaat. Dat maakt federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) woensdag bekend, op de dag dat de EU-lidstaten zich over het dossier buigen. Ons land stelt zich op de lijn van het Europees Parlement en wil dat een nieuwe vergunning een looptijd heeft van niet meer dan vijf jaar en dat het gebruik van glyfosaat in die periode uitgefaseerd wordt.

Een comité van 28 nationale experten bespreekt sinds 9 uur een voorstel van de Europese Commissie om het gebruik van glyfosaat langer toe te laten. De huidige, tijdelijke vergunning loopt op 15 december af. Eerst had de Commissie een nieuwe vergunning voor tien jaar voorgesteld, maar nadat verschillende EU-landen hadden aangekondigd dat ze tegen dat voorstel zouden stemmen, zei een woordvoerder dinsdag dat de Commissie nu voor een vergunning voor 5 tot 7 jaar gaat.

Woensdagochtend, kort voor de vergadering van het expertencomité van start ging, maakte minister Ducarme het Belgische standpunt bekend. Ons land wil geen nieuwe vergunning voor tien jaar, ook niet voor 7 jaar. Net als andere landen wil België een vergunning voor maximaal vijf jaar, inclusief een uitfasering van het gebruik van glyfosaat.

België volgt daarmee het Europees Parlement, dat dinsdag een resolutie over glyfosaat goedkeurde. De parlementsleden willen dat het gebruik van de onkruidverdelger vanaf december 2022 helemaal verboden is. Minister Ducarme stelt vast dat 95 procent van de Belgische Europarlementsleden de resolutie heeft goedgekeurd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.