Domus Medica houdt eind deze maand "crisisberaad" over de teleconsultaties. Recentelijk werd beslist om huisartsen hiervoor tijdelijk niet meer te vergoeden om de budgetoverschrijding onder controle te krijgen. Volgens de belangenvereniging zorgt dit voor "grote onvrede" binnen het huisartsenlandschap en "groeit de actiebereidheid".
Op 27 februari worden de koppen bij elkaar gestoken over de te volgen strategie om het protest een stem te geven, bevestigt voorzitter van Domus Medica Jeroen van den Brandt. "We roepen voorzitters en bestuurders van de huisartsenkringen samen om de situatie te bespreken en een doordachte gezamenlijke strategie te bepalen."
Vorige week raakte al bekend dat sommige huisartsen een zogenaamde telefoonstaking houden waarbij ze weigeren om de patiënt nog telefonisch te woord te staan. Maar dat gaat om losse initiatieven, klinkt het maandag.
Domus Medica merkt op dat telefonische raadplegingen door veel artsen geïntegreerd zijn in hun dagelijkse praktijkvoering als een waardevolle aanvulling op fysieke raadplegingen. "Dat deze maatregel er net komt op een moment dat veel praktijken extra onder druk staan door de griepepidemie (...) voelt extra wrang aan". Artsen hun teleconsult onbetaald laten doen, toont dan weer "weinig respect voor het werk dat huisartsen leveren."
Minister Frank Vandenbroucke zei eerder al dat hij verwacht dat artsensyndicaten snel met een nieuw voorstel komen, anders legt hij zelf een voorstel op tafel "met een billijke vergoeding voor het werk dat artsen via de telefoon doen. Het geld daarvoor moet wel gevonden worden binnen het budget voor artsenhonoraria, dat zeer sterk stijgt."
Lees ook:
> Frank Vandenbroucke: “Een teleconsultatie is niet gewoon een telefoontje.”
> Specialisten rekenen 8% van de teleconsultaties aan, huisartsen de overige 92%