"Artsen mét Grenzen" verovert facebook.

Of het nu administratie is die steeds meer tijd vraagt, nieuwe tarieven die de praktijkkosten niet meer dekken of toegenomen werkdruk die de gezondheid schaadt, het nieuwe en besloten facebook-platform ‘Artsen met Grenzen’ biedt artsen een veilige plek om met elkaar te praten en elkaar te inspireren. Twee maanden na oprichting zijn al 1.300 artsen lid van nieuwe medische community.

‘Artsen met Grenzen’ werd eind november 2024 opgericht door dr. Athena Beckers, een jonge en ondernemende psychiater die niet aan haar proefstuk toe is. Eerder lag ze ook al aan de basis van ‘Covid-19 voor artsen’, een erg succesvolle facebookgroep waarin artsen elkaar tijdens de coronacrisis konden bijstaan en ervaringen uitwisselen. 

Begin dit jaar verscheen in de Covid-19-groep een warme oproep om de community ‘Artsen met Grenzen’ te vervoegen. Intussen hebben al 1.300 - vooral Nederlandstalige - artsen die stap gezet. “Het achterliggende idee,” zo licht Athena Beckers op facebook toe, “is dat artsen niet alleen zorgverleners zijn maar ook mensen met grenzen. Het platform moedigt aan om die grenzen te erkennen en te bewaken, zodat artsen niet alleen beter voor hun patiënten maar ook voor zichzelf kunnen zorgen.”

Het nieuwe platform inspireert, verbindt en ondersteunt artsen, zo luidt het. Als community biedt het ook ruimte om onder gelijkgestemden na te denken over alternatieve carrières, autonomie en work-life-balans. ‘Artsen met Grenzen’ zet meteen al een eerste collectieve campagne op touw: “Hier trek ik de grens”.  De leden worden uitgenodigd om een formulier in te vullen en in korte zinnen aan te geven waar voor hen de grens ligt:  

  • “Hier trek ik de grens: administratie die meer tijd vraagt dan mijn patiënten.”

  • “Hier trek ik de grens: tarieven die mijn praktijkkosten niet dekken.”

  • “Hier trek ik de grens: werkdruk die mijn eigen gezondheid schaadt.”

Het voordeel van de actie is dat ze laagdrempelig is, zo staat er. In de besloten facebookgroep kan elke arts eenvoudig bijdragen zonder zichtbaar te zijn of repercussies te moeten vrezen. Bedoeling is op termijn de resultaten als een krachtig signaal, verpakt in een positieve boodschap, te verspreiden via sociale media, pers en andere kanalen.

> Meer info: https://www.facebook.com/groups/372767879196911

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.