Het memorandum van het VBS lokte bij AADM verontwaardigde reacties uit als zouden specialisten huisartsen als minderwaardig beschouwen. Minister De Block en Jean-Luc Demeere (VBS) reageren. Ook het ASGB mengt zich in het debat.
De Vlaamse overheid wil meer artsen naar knelpuntspecialismen leiden. Een goede maatregel, maar hij zal niet volstaan als daar geen financiële incentives tegenoverstaan, zegt decaan faculteit geneeskunde UZ Gent Piet Hoebeke.
Om sprakeloos van te worden; dat gevoel houdt de Alliantie Artsenbelang Domus Medica (AADM) over aan het memorandum dat het Verbond der Belgische Beroepsverenigingen van Artsen-Specialisten (VBS) schreef ten behoeve van het toekomstige gezondheidsbeleid.
Maggie De Block kondigde de oprichting aan van een "Federale Raad van Apothekers" om te adviseren over (onder andere) "de rol van apothekers in de patiëntenzorg". Een maatregel die een gat opvult, zegt de APB, omdat apothekers "de enige gezondheidswerkers zijn die dit soort adviesorganen niet hebben".
Hadewig De Corte (algemeen directeur) en Kenneth Coenye (medisch directeur) vormen sinds kort een nieuwe frisse bestuurstandem van Kliniek Sint-Jan Brussel die zeker wil inzetten op de link tussen ziekenhuis en eerste lijn/thuiszorg.
Nu het dossier van de Mechelse wachtpost ook officieel goedgekeurd is door het Verzerkeringscomité van het Riziv, staat niets de opening nog in de weg.
Het Jessa Ziekenhuis en de Huisartsenwachtpost Herkenrode lanceren een filmpje, gemaakt door de studenten van PXL-MADhogeschool, om patiënten te sensibiliseren voor het verschil tussen de functie van een spoedafdeling, een wachtpost en de klassieke taken van de huisarts.
In de periode 2011-2017 steeg het percentage volwassen patiënten met psychische en sociale problemen die een Nederlandse huisarts raadpleegde van 12% naar 18%, aldus een onderzoek door Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.
Lieven Annemans (gezondheidseconomie UGent) pleitte bij de 50ste verjaardag van de Franstalige huisartsenorganisatie SSMG onder meer voor een stabilisatie van het zorgsysteem en een vaste inschrijving van alle Belgen in een eerstelijnspraktijk.
De Commissie Geestelijke Gezondheid van de Federatie van Brusselse HuisArtsenVerenigingen (FBHAV) trekt aan de alarmbel: de huisartsen van de hoofdstad zien veel geestelijke gezondheidsproblemen, die vaak te maken hebben met armoede en samenvallen met lichamelijke aandoeningen en verslavingsproblematiek.
De deadline voor het gegevenstransfer van de zorgtrajecten naar het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid was al eens opgeschoven. Het Riziv kondigt voor de tweede keer uitstel aan: 14 februari is de nieuwe streefdatum.
Eind december stelde het Riziv de deadline voor het transfer van gegevens rond de zorgtrajecten met een maand uit. Halverwege die maand waren de gegevens binnen voor zowat een derde van de 70.000 geregistreerde patiënten. Hebben de huisartsen de eindejaarsfeesten te baat genomen om bij te benen? Het Riziv beschikt momenteel over de gegevens van 55% van de patiënten met een actief zorgtraject.
Op initiatief van Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Volksgezondheid, wordt één Vlaams Netwerk Zeldzame Ziekten (VNZZ) opgericht.
Dr. Yvan Vandenplas betreurt de manier waarop zijn toelichting bij de tekst van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde over de organisatie van de zorg voor kinderen werd weergegeven en excuseert zich ervoor.
"Door casuïstiek te veralgemenen, brengt Vandenplas de medische zorg voor kinderen in het algemeen in gevaar en dreigt hij de organisatie van de gezondheidszorg te ondermijnen", reageert de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS), het artsensyndicaat zaterdagavond.
"Ouders gaan met een ziek kind beter niet naar een huisarts maar meteen naar een kinderarts." Dat zegt de voorzitter van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde, Yvan Vandenplas, zaterdag aan Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg. Bij de huisartsenvereniging Domus Medica reageert men erg verbaasd.
"Ouders gaan met een ziek kind beter niet naar een huisarts maar meteen naar een kinderarts." Dat zegt de voorzitter van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde, Yvan Vandenplas.
Bert Aertgeerts, diensthoofd van het ACHG en voorzitter van het Cebam, bestrijdt met wetenschappelijke argumenten de stelling van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde dat ouders met een ziek kind beter meteen naar de kinderarts stappen.
Het UZ Brussel en de Faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB betreuren de uitlatingen in de pers van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde over wie de beste zorg biedt aan kinderen.
Voor wie het gemist heeft: Yvan Vandenplas, voorzitter van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde, meldde dit weekend in de brede pers dat je met een ziek kind beter niet naar de huisarts gaat. Domus Medica en Bvas reageerden heftig. “Elke dag zien we hier zieke kinderen bij wie wij een andere inschatting maken dan de huisarts die het kind eerst onderzocht", zei prof. Vandenplas. Dat zou wel eens kunnen kloppen.
De verhuis van de 'moeder aller wachtposten' Deurne-Borgerhout naar de campus van AZ Monica betekent helemaal niet dat de zichtbaarheid van huisartsen in de spoedhulp zal verminderen. Dat laat de huidige voorzitter van Huisartsenwachtpost Antwerpen Oost, dokter Edwin Vanbeveren, weten.
De niet-planbare zorg, hoofdzakelijk een taak van spoeddiensten en huisartsenwachtposten (en 1733) moet een nieuw jasje krijgen. Zorgnet-Icuro tekent een patroon.
Onlangs merkte minister De Block op dat veel basisgynaecologische onderzoeken en behandelingen door de gynaecoloog worden uitgevoerd, terwijl men ze eigenlijk aan de huisarts kan toevertrouwen. De boodschap is duidelijk: op termijn zullen de gynaecologen een deel van hun taken moeten afstaan. Een uitgebreid artikel hierover leest u in de editie van Medi-Sfeer dd. 19 mei.
Solidaris wil zijn leden in de aanvullende ziekteverzekering het remgeld op de gynaecoloog en de huisarts terugbetalen. Naast een mooie marketingstunt in een zeer concurrentiële context zou het de bedoeling zijn om de zorgtoegankelijkheid te vergroten. Minister De Block, volop in onderhandeling voor een ziekenfondspact, boort dit initiatief de grond in, wat haar op kritiek kwam te staan van de sp.a.
Het jongste symposium van de Vlaamse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie bracht gynaecologen, huisartsen en vroedkundigen samen rond één reflectie en debat. Er werd nagedacht over de rol van de betrokken actoren. Aanleiding was dat minister De Block meent dat veel basisgynaecologische onderzoeken en behandelingen in de eerste lijn kunnen plaatsvinden.
Professor Yves Jacquemyn (dienst gynaecologie Universiteit Antwerpen) is tegen echelonnering en het opsluiten van de zorg in verschillende, afgescheiden lijnen. Hij verkondigde dat standpunt op het VVOG-congres en gaf een sneer naar JCI.
Een herziening van de lijst met technische prestaties van verpleegkundigen, met onmiddellijke ingang, geeft hen de mogelijkheid vaccinaties te geven zonder dat daar een arts bij aanwezig dient te zijn. Doel van de verandering: een beperkende factor opheffen die de dynamiek van het vaccinatiebeleid afremde. Het vaccin moet wel nog steeds door een arts worden voorgeschreven.
Vorige week richtten de huisartsen zich tot minister De Block met de vraag om de praktijkassistent in te voeren als nieuw beroep. De Algemene Unie der Verpleegkundigen van België (AUVB) protesteert.
Catherine Moureaux (P.S.) spoort minister-president van de Franstalige Gemeenschap Demotte aan om het KCE-rapport over de performantie van onze gezondheidszorg te baat te nemen voor een onderhoud met Maggie De Block. De ondermaatse bezetting beantwoordt de toekomstige noden voor de gezondheidszorg niet. "De artsendichtheid kan problematisch worden!"
Minister Vandeurzen wil de chronische zorg in Vlaanderen doeltreffend organiseren. Daarvoor heeft hij Domus Medica gevraagd het Vlaamse zorglandschap te hertekenen. Het resultaat is een kaart van 62 kleinstedelijke zorgregio’s, die het hele grondgebied afdekken. Daarnaast heeft Domus Medica bij eerstelijnszorgverleners gepeild naar hun visie op de chronische zorg in hun regio: wat loopt er goed en wat kan er beter? De resultaten zijn bekend en werden voorgelegd aan de minister.
Een jaar na de grote hervorming van de Brusselse huisartsenwachtdienst maakt de GBBW een eerste, positieve balans op. Het systeem werkt naar behoren, maar men moet de burgers er nog van overtuigen dat ze best eerst een beroep doen op deze dienstverlening.
Dr. Marcel De Brabanter, die mee aan de wieg stond van het medisch syndicalisme in ons land, overleed op 94-jarige leeftijd. De begrafenisplechtigheid vindt plaats op zaterdag 26 september in de Antwerpse Sint-Pauluskerk.
Het Rotterdams Medisch Centrum Erasmus lanceerde een proefproject dat patiënten in staat moet stellen om chemotherapie aan huis te krijgen.
Maaike Van Overloop (AADM) is overwegend positief over de richting die Maggie De Block uit wil met de hervorming van de ziekenhuisfinanciering. Ze wacht wel meer concrete stappen af. Haar mening over getrapte zorg, inspraak van ziekenhuisartsen op basis van hun materiële bijdrage en het forfaitaire verhaal ontdekt u in een interview van ons zusterblad ‘De Specialist’.
In 2013 vormde de invoering van een gedecentraliseerde en gedemedicaliseerde hiv-screening één van de maatregelen in het Aidsplan van Laurette Onkelinx. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) werd gevraagd advies uit te brengen over deze innoverende aanpak. Hij raadt de overheid aan om de wet betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen (KB nr. 78) aan te passen, die ‘gedecentraliseerde en gedemedicaliseerde screening’ verbiedt. Maggie De Block staat niet achter dat advies.
Moet er een duidelijke scheiding komen tussen de eerste, tweede en derde lijn in de gezondheidszorg? Uit een enquête van De Specialist – krant van dezelfde uitgever als Medi-Sfeer – blijkt dat de meningen van de 893 respondenten-specialisten verdeeld zijn. Voor- en tegenstanders houden elkaar in evenwicht en dat geldt zowel voor de scheiding tussen eerste en tweede, als tussen tweede en derde lijn. Toch verbergen deze cijfers grote verschillen.
AADM is blij met maatregelen die mikken op een betere zorgkwaliteit: het behoud van het GMD-plus, het principe van de referentiehuisarts, streven naar een optimale taakverdeling tussen huisarts en specialist en de invoering van generiek zorgmodel voor chronische zorg, gecoördineerd door de huisarts.
Begin dit jaar werd bekendgemaakt dat professor Jan De Maeseneer (Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg, Universiteit Gent) zich laureaat mag noemen van de binnenlandse Francqui-leerstoel 2014-2015. Het was de Universiteit Antwerpen die, op voorstel van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, professor De Maeseneer voor deze onderscheiding voordroeg.
Dat was het onderwerp van een recent debat met als eregenodigde Maggie De Block. De minister vergeleek ons systeem met het Engelse en het Nederlandse. Ze vond ook dat de vergrijzing niet al te pessimistisch of kostengedreven benaderd hoeft te worden en ziet een begeleidende rol weggelegd voor de overheid, weliswaar ‘zonder al te veel betutteling’.
De invoering van het unieke telefoonnummer 1733 is verschoven naar 2016. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block plant een invoering in drie fases.
Domus Medica werkt in opdracht van minister Vandeurzen aan een vlottere samenwerking tussen alle eerstelijnspartners om de chronische zorg nog efficiënter te organiseren. Om te kunnen evolueren naar geïntegreerde mesoniveaus introduceerde Domus Medica hiervoor proefprojecten in de verschillende provincies.
Kinderartsen Karin Decaestecker (AZ Delta Roeselare) en Ilse De Henau (Jan Ypermanziekenhuis, Ieper) stelden het protocol voor dat ze in hun ziekenhuis opzetten om vaccinatie tegen kinkhoest bij zwangere vrouwen te bevorderen. In eerste instantie sensibiliseerden ze de gynaecologen, maar het protocol verwijst voor de vaccinatie naar de huisarts.
Na ontslag uit het ziekenhuis of na een acuut probleem in de thuissituatie, valt het voor ouderen niet altijd mee om zich thuis te handhaven: de woning is niet aangepast en/of de juiste hulpverlening moet nog worden opgezet. OOTT (Oriëntatie en OpvolgingsTraject Thuiszorg) biedt een uitweg. “We vangen de mensen tijdelijk op in een OOTT-kamer”, vertelt projectcoördinator Sofie Van Hal.
In opdracht van minister Vandeurzen werkt Domus Medica actief aan een vlottere samenwerking tussen alle eerstelijnspartners om de chronische zorg nog efficiënter te organiseren. Dit veronderstelt het opzetten van een robuust mesoniveau om de patiënt en zijn multidisciplinair zorgteam naar behoefte te ondersteunen.
Maggie De Block houdt het niet bij loze beloftes: de patiënt staat centraal in haar beleid, dus ondersteunt ze hem via een stevige subsidie en inspraak.
‘Doctoring, without the Doctor’, zo staat te lezen The New York Times van 26 mei. Nebraska is de 20e staat van de VS die een wet goedkeurt waardoor psychiatrisch verpleegkundigen niet langer moeten werken onder supervisie van een arts...
Medi-Sfeer Nr. 776
Schrijf u gratis in op onze wekelijkse nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en nog veel meer ...