OOTT als overstap tussen hospitalisatie en thuiszorg

Na ontslag uit het ziekenhuis of na een acuut probleem in de thuissituatie, valt het voor ouderen niet altijd mee om zich thuis te handhaven: de woning is niet aangepast en/of de juiste hulpverlening moet nog worden opgezet. OOTT (Oriëntatie en OpvolgingsTraject Thuiszorg) biedt een uitweg. “We vangen de mensen tijdelijk op in een OOTT-kamer”, vertelt projectcoördinator Sofie Van Hal.

 

Opvang in een kamer van OOTT is gedurende maximaal drie weken mogelijk. De oudere patiënt kan er bijvoorbeeld hulpmiddelen uitproberen. Maar OOTT biedt meer dan voorlopig onderdak in een aangepaste woonomgeving, het voorziet ook in een heel zorgtraject. Een team van zorgverleners zoekt samen met de cliënt naar een oplossing om thuis te blijven wonen. Dat impliceert de juiste zorg- en hulpverlening, woningaanpassingen en advies over hulpmiddelen. Casemanagers zorgen gedurende het daaropvolgende jaar voor follow-up.

Het project OOTT richt zich op ouderen vanaf 60 jaar uit het arrondissement Leuven. Het is een Protocol 3-project van Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant, Huisartsenkring KHOBRA, Christelijke Mutualiteit Leuven, Socialistische Mutualiteit van Brabant, Thuishulp Brabant, OCMW Leuven, Familiehulp, Landelijke Thuiszorg, z.org KULeuven, MCH en SEL GOAL.

 

Meer informatie kunt u verkrijgen via onderstaande contactpersonen:

  • Marleen Vanhees, voorzitter ad interim SEL Goal, 016 24 39 10 of 0498 26 16 92, mvanhees@ons.be

  • Myriam Polfliet, Directeur Zorg en Innovatie Wit-Gele Kruis Vlaams-Brabant, 0497 83 35 94, myriam.polfliet@wgkvlb.be

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.