Vaccinatietaskforce blijft rekening houden met algemene boosterprik in 2022

Dat de Hoge Gezondheidsraad (HGR) voorlopig geen heil ziet in een boosterprik voor de algemene bevolking, betekent niet dat dat plan volledig van tafel is. "Beleidsmatig houden we er rekening mee dat het in het eerste semester van 2022 toch aan de orde zal zijn", zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie.

Volgens de HGR is er momenteel geen wetenschappelijke ondersteuning voor een algemene boosterprik voor iedereen onder de 65 jaar. Dat wil echter evenmin zeggen dat het een slecht idee zou zijn, klinkt het bij de Taskforce. "Tijdens de vaccinatiecampagne hebben we steeds met veel onzekerheden gewerkt", zegt Ramaekers. "We moeten daar duidelijk over blijven communiceren: de wetenschap kan antwoorden bieden, maar heeft geen glazen bol."

Dat gebrek aan wetenschappelijke kennis over het nut van een boosterprik voor de brede bevolking kan de komende tijd wel worden weggewerkt, luidt de redenering. Zo wordt met name de evolutie van ziekenhuisopnames en vooral het profiel van de opgenomen gevaccineerden geanalyseerd. "Sciensano is daar volop mee bezig", geeft Ramaekers aan. "Momenteel zijn de opgenomen gevaccineerden vaak hoogbejaard en met onderliggende aandoeningen. Dat blijken dus opnieuw risicofactoren. Maar het zou kunnen dat we de komende maanden zien dat ook mensen jonger dan 65, die later gevaccineerd zijn, weer in het ziekenhuis belanden. We weten dat niet, wetenschappelijk begeven we ons wat dat betreft momenteel op drijfzand."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.