Het tekort aan huisartsen in Wallonië blijft zorgwekkend. Volgens de cijfers die dr. Yves Coppieters (Waals gezondheidsminister, Les Engagés) bekendmaakte, is er momenteel een tekort van ongeveer 360 huisartsen om aan de behoeften van de bevolking te voldoen. In 2023 bedroeg het totale aantal huisartsen in Wallonië 3.291 voltijdse equivalenten (VTE).
In het licht van deze situatie onderstreept de minister het belang van een globale aanpak. Naast de financiële steun van Impulseo worden structurele maatregelen genomen om het zorgaanbod te versterken, met name door de erkenning van multidisciplinaire teams en de ondersteuning van de gezondheidsinfrastructuur in onvoldoende bediende gebieden.
Het Riziv-quotum voor de Federatie Wallonië-Brussel voorziet in de toewijzing van 929 nummers in 2029, waarvan 473 voor huisartsgeneeskunde. Deze studenten, die hun studies begonnen in 2023, zullen echter pas in 2031 volledig operationeel zijn. In de tussentijd zal de druk op de bestaande huisartsen waarschijnlijk toenemen.
De minister van Hoger Onderwijs en de regering van de Federatie Wallonië-Brussel hebben de nieuwe minimale deelquota's voor geneeskunde goedgekeurd die van toepassing zijn op het einde van het academiejaar 2022-2023.
Dit zal gevolgen hebben voor 306 studenten. “Deze artsen zullen zich in Wallonië kunnen vestigen en we hopen vanaf 2027 een verandering te zien."
In 2022 waren 272 Waalse artsen gestopt met de huisartsgeneeskunde. Er zal een tekort optreden van 145 artsen in de knelpuntgemeenten in het Waalse Gewest, en er zullen er elk jaar ongeveer 270 nodig zijn om degenen die met pensioen gaan te vervangen. “Deze prognoses houden geen rekening met veranderingen in de werkuren voor jonge artsen. Er zouden dus waarschijnlijk 1,5 jonge artsen nodig zijn om één pensionering te vervangen.
Tegen deze achtergrond blijft de ontwikkeling van de medische demografie in Wallonië een belangrijke uitdaging voor de komende jaren.