Op halfjaar zeker 98 doden door aanvallen op Oekraïense gezondheidsfaciliteiten (WHO)

Na zes maanden oorlog in Oekraïne zijn bij 473 aanvallen op gezondheidsfaciliteiten al minstens 98 mensen om het leven gekomen en 134 anderen gewond geraakt. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie, die haar inspanningen samen met de Oekraïense overheid opvoert om te kunnen beantwoorden aan de bijkomende noden nu de winter dichterbij komt.

De doden en gewonden waarover de WHO bericht, vielen bij aanvallen die de WHO zelf kon verifiëren. Het aantal slachtoffers ligt mogelijk nog hoger. "Die aanvallen zijn niet alleen een schending van het internationaal humanitair recht, maat ze doden of verminken ook burgers en zorgverleners en belemmeren of verhinderen de toegang tot gezondheidszorg voor zij die ze het meeste nodig hebben", zegt Hans Kluge, regionaal directeur voor Europa bij de WHO. Hij noemt de aanvallen "gewetenloos".

De WHO ondersteunt het ministerie van Gezondheid in Kiev bij het herstellen van diensten die door de oorlog onderbroken zijn en van beschadigde infrastructuur. Ze heeft ook al meer dan 1.300 ton medisch materiaal geleverd, en er is nog meer onderweg. Het gaat onder meer om stroomgeneratoren, ziekenwagens, zuurstof, benodigdheden voor operaties en medicatie. Dit jaar werden ook al meer dan 9.000 gezondheidswerkers opgeleid door de WHO, rond thema's als spoedoperaties, blootstelling aan chemicaliën en epidemiologie. Er wordt ook sterk ingezet op mentale gezondheidszorg, met trainingen rond stressbeheersing voor gezondheidswerkers en de algemene bevolking.

Nu de winter voor de deur staat, voert de WHO haar steun nog verder op, zegt Jarno Habicht, de WHO-vertegenwoordiger in Oekraïne. "We zien al grote uitdagingen en tekorten in veel regio's, met groeiende ongelijkheden rond de toegang tot gezondheidszorg en andere essentiële diensten, wat zoals steeds een impact heeft op de zwaksten: vrouwen, kinderen en ouderen", aldus de arts. "De komende zes maanden zullen het Oekraïense gezondheidssysteem testen als nooit tevoren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.