Speerpunten van de nieuwe Vlaamse regering voor de specialisten- en ziekenhuiswereld zijn gericht op suïcidepreventie en snelle diagnose van mentale stoornissen, meer infrastructuurkwaliteit en een monitoringsysteem om de wachtlijsten terug te dringen.
Voldoende investeringen moeten de kwaliteit van ziekenhuisgebouwen op lange termijn waarborgen. Dat door het investeringspeil op te trekken, wat constant gemeten zal worden.
Een snelle diagnosestelling van neurobiologische ontwikkelings- en mentale stoornissen bij de daarvoor gespecialiseerde centra worden de ordewoorden. Daarbij worden naast psychiaters ook andere disciplines ingeschakeld. om snel de juiste behandeling op te starten. Gepaste hulp voor elke problematiek is de doelstelling: niemand is gebaat bij een onnodige diagnosestelling.
Het derde Actieplan Suïcidepreventie loopt tot 2030 en wordt verder uitgewerkt. "We hebben ook aandacht voor het mentale welzijn van de verouderende bevolking. Daarom ondersteunen we de woonzorgcentra en de thuiszorgvoorzieningen in de begeleiding en ondersteuning van mensen met een psychiatrische problematiek. "We maken verder werk van de organisatie van de geestelijke gezondheidszorg en we rekenen daarbij op de coöperatie van het federale niveau. Ook het telefonische en online hulpaanbod integreren we maximaal, maken we breder bekend en beter bereikbaar.
Centra Geestelijke Gezondheidszorg
Er is niet alleen de laagdrempelige ambulante zorgverlening bij de psycholoog binnen de eerstelijnshulp, maar ook een laagdrempelig aanbod via de netwerken geestelijke gezondheidszorg, binnen een hertekend en helder zorglandschap. Personen met een matige tot ernstige psychologische aandoening kunnen in de Centra Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) terecht voor begeleiding. De effectiviteit van het multidisciplinaire aanbod is wetenschappelijk onderbouwd. Na een bepaald aantal sessies wijst een evaluatie uit of een bijsturing, afronding van de therapie of doorverwijzing nodig is.
De Vlaamse overheid verwacht dat elk CGG een werking heeft voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) en Kinderen van Ouders met een Afhankelijkheidsproblematiek (KOAP). Volstaat het vangnet van ambulante hulp niet meer, dan is er de hooggespecialiseerde psychologische en psychiatrische opvang die snel beschikbaar moet zijn (ook voor acute noodsituaties die een spoedinterventie vereisen).
"Voor jongvolwassenen die een psychotische crisis meemaken, onderzoeken we de mogelijkheden van een laagdrempelig en geschikt aanbod aan hulp buiten de ziekenhuiscontext."
Meer overzicht, monitoring wachtlijsten
De sector geestelijke gezondheidszorg moet meer geïntegreerd en overzichtelijker worden zodat elke burger snel zijn weg vindt wanneer nodig. Daarom komt er in samenwerking met de federale overheid een overzicht van het hulplandschap , zodat de burger en de hulpverleners zicht krijgen op de hulpverlening in eerste, tweede en derde lijn.
Niet onbelangrijk tot slot: "We voorzien KPI’s op vlak van dienstverlening en een registratie- en monitoringssysteem voor de wachtlijsten."
> Aantal jongeren dat antidepressiva neemt, stijgt met 60% op tien jaar tijd
> Vlaams regeerakkoord: "Zorgverleners controleren op kennis Nederlands"