Solidaris tevreden over miljardeninvestering in Welzijn en Zorg

Het socialistisch ziekenfonds Solidaris is tevreden over de miljardeninvestering in Welzijn en Zorg. De Vlaamse regering maakt ruim 1,1 miljard euro vrij. "'We zijn tevreden dat de nieuwe Vlaamse regering niet enkel naar de portemonnee maar ook naar de Vlaming die zorg nodig heeft, kijkt", zegt algemeen secretaris Paul Callewaert.

Van de ruim 1,1 miljard euro gaat er 478 miljoen euro naar de sector voor personen met een handicap en 200 miljoen euro naar de kinderopvang voor baby's en peuters. ""Vlaanderen werd stilaan een regio van wachten", aldus Callewaert. "Wachten op kinderopvang. Wachten op een woonzorgcentrum. Wachten op een persoonsvolgend budget. Wachten op jeugdzorg. We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe Vlaamse regering met de extra investeringen e n met hervormingen dit frustrerende wachtverhaal zal kunnen keren in een hoopvol zorg- en welzijnsverhaal."

Solidaris schuift drie prioriteiten naar voren waaraan ze het beleid zal toetsen, namelijk de vermindering van de wachtlijsten, de verbetering van de betaalbaarheid van zorg en welzijn en het voorzien in betere arbeidsvoorwaarden voor het zorgpersoneel.

Het socialistisch ziekenfonds zegt constructief te zullen meewerken aan de hervormingen die nodig zijn om dit te bereiken.

Solidaris is vragende partij om de organisatie van de gezinszorg te herzien zodat de zorgverleners hun tijd maximaal in de zorg voor hun cliënten kunnen stoppen en minder tijd in verplaatsingen moeten steken. Het ziekenfonds vindt het ook essentieel dat samen met de federale regering verder gewerkt wordt aan geïntegreerde zorg, zoals voor mensen met mentale problemen, met eetstoornissen, met dementie of met obesitas.

Het ziekenfonds wil de Vlaamse regering ook helpen om langdurig zieken waar mogelijk weer aan de slag te krijgen in een aangepaste job of via een gerichte opleiding. "Met onze adviserend artsen en onze terug-naar-werkcoördinatoren zullen we hier de komende jaren versterkt op inzetten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.