Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid focust op ontmoetingen

Vandaag start de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid. Met ontmoeting als centrale thema nodigen de organisatoren iedereen uit om plaats te nemen op een van de verbindende zitbanken die verspreid staan over heel Vlaanderen.

Vlaanderen wordt vanaf vandaag tien dagen lang overspoeld met acties die aandacht vragen voor alle aspecten van geestelijke gezondheid. De slogan van deze editie is 'Samen veerkrachtig'. Tot donderdag 10 oktober worden meer dan 750 acties georganiseerd om de mentale weerbaarheid te versterken en geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken. 

Het centrale thema is 'Neem plaats op onze bank', want volgens de organisatoren nodigt een zitbank uit om tot rust of stilstand te komen. Tegelijkertijd kan het een ontmoeting tussen mensen stimuleren, en dat is essentieel voor het mentale welzijn

"Onze slogan luidt al jaar en dag 'Samen Veerkrachtig'", zegt Marlien De Coen, stafmedewerker bij Te Gek!? "Maar na een jaar van social distancing, het wegvallen van spontane ontmoetingen of babbels met onbekenden leggen we het accent ook echt op 'samen'. Samen niksen op een bankje, samen keuvelen, samen work-outen, samen uitrusten..."

Artiest Dieter Missiaen en compagnie krak zetten het thema kracht bij met een performance op woensdag 2 oktober in Gent. Missiaen trok tijdens de coronacrisis met een bank de stad in, op zoek naar contact met anderen. Voor de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid droomt hij van een invasie. "Wat als er vele mannen en vrouwen tegelijk de stad intrekken met een bank onder de arm?", vraagt hij zich af.

De Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, Te Gek!? en de Vlaamse Logo's en met de steun van de Vlaamse overheid. Alle activiteiten zijn hier terug te vinden.

> Vlaams regeerakkoord: snelle aanpak mentale stoornissen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.