Titaniumdioxide vaak gebruikt bij productie mondmaskers: gezondheidsrisico?

Heel wat fabrikanten van mondmaskers voor de Belgische markt gebruiken titaniumdioxide tijdens de productie. Dat blijkt uit een onderzoek op een steekproef door Sciensano. Of en in welke mate die deeltjes effectief kunnen vrijkomen en een gezondheidsrisico opleveren, moet nog verder onderzocht worden, luidt het.

Titaniumdioxide wordt onder meer gebruikt om textielvezels wit te kleuren, ze mat te maken of te beschermen tegen UV-stralen en verkleuring. Het onderzoek toont aan dat de stof ook wordt gebruikt in de productie van mondmaskers. De deeltjes, die worden ingedeeld bij de stoffen die bij inademing mogelijk kankerverwekkend zijn voor de mens, blijken in uiteenlopende hoeveelheden aanwezig.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zegt in een reactie dat er op dit moment geen informatie is over acute risico's. Het dragen van een mondmasker als bescherming tegen COVID-19 blijft volgens hem dus absoluut aangeraden. Wel heeft hij gevraagd het onderzoek voort te zetten zodat de reële blootstelling aan titaniumdioxide gemeten kan worden, en of een eventuele blootstelling een risico inhoudt voor de gezondheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.