Meer dan tien miljoen voor adviesbureaus om de coronacrisis te beheren

De verschillende regeringen van het land deden een dringend beroep op grote adviesbureaus zoals Deloitte, McKinsey, Roland Berger en EY om hen te helpen bij het operationele beheer van de pandemie, zo staat vandaag te lezen in Le Soir. Uit een peiling van de krant zou het om een bedrag gaan van minstens tien miljoen. 

Het dagblad nam contact op met de kabinetten van de Eerste Minister, de Waalse en Brusselse minister-presidenten, de ministers van Volksgezondheid, evenals een aantal administraties of openbare instellingen en vroeg hen om details van de opdrachten die aan de adviesbureaus waren toevertrouwd.

Uit die peling blijkt dat sinds maart 2020 minstens vier grote kantoren in opdracht van de Staat hebben gewerkt. Deloitte was het meest actief met vele missies in dienst van de federale overheid en het Covid-19 Commissariaat, voor een totaalbedrag van meer dan 7,3 miljoen euro. De Nationale Bank van België betaalde op haar beurt de rekening van McKinsey: bijna 400.000 euro. In Wallonië werd het kabinet van Roland Berger in december 2020 aangesteld voor een opdracht die werd verlengd tot eind december 2021 om "de operationele vaccinatiestrategie te ondersteunen" voor een prijskaartje van bijna 2,4 miljoen. Tot slot vernam Le Soir dat het bedrijf EY zijn diensten ook had ‘aangeboden’ aan het Interfederaal Comité Tracing en Testing Covid-19, maar het bedrag werd niet meegedeeld. De kosten van alle contracten die door Le Soir zijn geïdentificeerd -de lijst is misschien niet exhaustief- lopen dus op tot meer dan 10 miljoen euro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.