Zorgvakbonden hopen nog steeds dat verplichting tot vaccinatie wordt bevroren

De Franstalige vakbonden uit de zorg, die dinsdag in Brussel duizenden betogers op de been kregen tegen de verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel, hopen nog steeds dat de maatregel wordt bevroren. Een delegatie van de vakbonden werd ontvangen door de kabinetschef van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Ze kregen er geen signaal dat de verplichte vaccinatie zou worden uitgesteld, maar anderzijds kregen ze ook geen aanwijzing dat de maatregel koste wat het kost zou worden doorgevoerd, aldus Nathalie Lionnet van de socialistische vakbond.

"Het feit dat er 5.000 leden van het zorgpersoneel op straat zijn gekomen (3.800 volgens de politie, red.), zal de politici doen begrijpen dat deze verplichting aangevoeld wordt als een slag in het gezicht. Een slag voor het zorgpe rsoneel dat al twintig maanden in moeilijke omstandigheden moet standhouden", aldus de vakbondssecretaris voor de non-profitsector.

"De volgende dagen staan er nog meer ontmoetingen op het programma, en ik verwacht veel van het kabinet van Vandenbroucke, die zijn partners gaat raadplegen. We hopen echt dat hij de maatregel gaat bevriezen. Hij was zich zeer bewust van de diepe crisis waarin de zorgsector zich bevindt, te wijten aan de chronische onderbezetting die ook al voor de coronapandemie bestond".

Lionnet wijst erop dat ook gevaccineerden nog besmet kunnen raken met het coronavirus. "Dus laten uitschijnen dat het de 10 procent niet-gevaccineerden uit de zorgsector zijn waar het probleem ligt, pakt niet bij het personeel. We kunnen ook niet vaccinatie - dat een kwestie van publieke gezondheid is - linken aan een arbeidscontract. We hebben alle mensen nodig op het terrein om ongeschonden deze coronacrisis door te komen." De vakbondssecretaris vreest dat na 1 januari ook gevaccineerden de sector zullen verlaten.

Duizenden personeelsleden uit de zorgsector in Brussel en Wallonië hebben dinsdagmiddag betoogd in Brussel. Dat zorgde voor verkeershinder, doordat afgeweken werd van het parcours en enkele tunnels op de kleine ring moesten worden afgesloten. Aan het kabinet van minister Vandenbroucke probeerden enkele betogers het gebouw binnen te dringen, waarop de politie traangas moest gebruiken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.