Teleconsultatie: het ene 'advies' is het andere niet

In ons artikel "Communicatieoorlog over teleconsultaties" gaven we de reactie van het ASGB weer, waarin het syndicaat op zijn site stelt: "We vermoeden dat veel adviezen worden aangerekend als teleconsultaties. Een telefoongesprek om een voorschrift aan te vragen, een resultaat door te geven of advies te geven, is echter geen teleconsultatie, maar een advies waarvoor een (lagere) nomenclatuur bestaat." Ingrid Dreezen, juriste VAS, waarschuwt wel voor het oneigenlijke gebruik van de code 'advies'.

'Advies' versus 'telefonisch advies/contact'
"Om onterecht aanrekeningen te voorkomen is het wellicht van belang om artsen te informeren over de juiste (relatief beperkte) omschrijving van nomenclatuurcode 109012 (€ 4,79). Deze code 'advies' kan worden aangewend voor het opmaken en ondertekenen, buiten welk onderzoek van de zieke ook, van getuigschriften, farmaceutische voorschriftbriefjes en allerlei bescheiden", licht Ingrid Dreezen toe. Het addertje onder het gras zit in wat volgt: "Het advies mag niet gecumuleerd worden met het honorarium voor een raadpleging of bezoek, inclusief videoraadplegingen, noch gecumuleerd worden met therapeutische verstrekkingen. Ook mag een verzoek om bijkomende informatie door de adviserend arts niet via nomenclatuurcode 109012 worden aangerekend. Telefonisch 'advies' aan een patiënt valt hier met andere woorden ook niet onder*."

Voor het eenvoudige opsturen of ophalen van medicatievoorschriften kan nomenclatuurcode 109012 voor advies dus inderdaad wel aangewend worden. "Andere handelingen zoals het verstrekken van kort telefonisch advies of het doorgeven van bloedresultaten, vallen echter strikt genomen niet onder deze nomenclatuurcode. De nomenclatuur is immers van openbare orde; en moet dus strikt worden geïnterpreteerd. De term ‘advies’ kan in dit geval mogelijk misleidend zijn", merkt de juriste van het VAS nog op. Ze verwijst daarbij naar de 'Interpretatieregel 18' die de vraag 
Kan de verstrekking 109012 advies aangerekend worden wanneer de arts van wacht een telefonisch advies geeft aan een patiënt en hierover een verslag opstuurt naar de huisarts?" als volgt beantwoordt:
"Het advies 109012 kan niet aangerekend worden voor telefonisch contact met een patiënt, ook niet als hierover schriftelijk verslag wordt uitgebracht bij de huisarts. Het kan uitsluitend aangerekend worden voor het opmaken van documenten die aan de patiënt worden overgemaakt [en die hij nodig heeft in het kader van de verplichte verzekering gezondheidszorg en uitkeringen].

Lees ook : Communicatieoorlog over teleconsultaties

  • Staatsblad datum : 10/03/2016 Inwerkingtreding datum : 01/05/2013 Artikels : 2 ;  Nomenclatuurnummer : 109012

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Willem Ceuppens

    20 februari 2025

    Citaat:

    Inderdaad : "advies" is niet gelijk aan "advies"... zoiets kan alleen maar uit de koker van een jurist komen.
    Goede cursus (semantische) logica is dringend nodig. Aristoteles, help ons !

  • Michel Wijns

    20 februari 2025

    Dit is wat er op de website van ASGB staat: "We vermoeden dat te veel zaken worden aangerekend als teleconsultaties. Een telefoontje om een voorschrift te vragen, een resultaat door te geven of advies te vragen, is bv. geen teleconsultatie. Voor het opmaken van voorschriften bestaat er wel (lagere) nomenclatuur (het advies)".
    Het nomenclatuurnummer 109012 moet inderdaad beperkend geïnterpreteerd worden.
    Michel Wijns, Jurist ASGB