Verenigde Staten keuren Pfizervaccin goed voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar

Amerikaanse kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar kunnen het coronavaccin van Pfizer/BioNTech krijgen, oordeelt medicijntoezichthouder FDA. Die volgt hiermee het advies van onafhankelijke wetenschappers die er eerder deze week positief over adviseerden. Als gezondheidsdienst CDC volgende week ook groen licht geeft, kunnen de vaccinaties snel daarna beginnen.

De circa 28 miljoen kinderen in deze leeftijdsgroep krijgen een derde van de dosis voor 12-plussers toegediend. Ze kunnen na drie weken een tweede prik halen. Amerikaanse staten hebben al bestellingen geplaatst.

De FDA gaf eerder al toestemming voor het gebruik van het Amerikaans/Duitse vaccin bij kinderen in de leeftijd van 12 tot 15 jaar. 

Pfizer en BioNTech concludeerden eerder dat ook het immuunsysteem van jongere kinderen gunstig reageert op hun coronavaccin, wat de FDA bevestigt. Vaccinatie voorkomt COVID-19 bij negen van de tien kinderen en veel ouders staan volgens de medicijnwaakhond te springen om hun kinderen te laten inenten.

De bedrijven hebben eerder deze maand een aanvraag ingediend bij de Europese toezichthouder, het in Amsterdam gevestigde Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Tot nu toe hebben slechts enkele landen, waaronder China, Cuba en de Verenigde Arabische Emiraten vaccinatie voor kinderen onder de 12 jaar toegelaten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.