Ziekenhuisopnames blijven dalen, maar nog geen kentering bij overlijdens

Het gemiddeld aantal nieuwe ziekenhuisopnames per dag blijft dalen in ons land, zo blijkt uit de nieuwste voorlopige cijfers van Sciensano. Het totale aantal coronapatiënten in de afdelingen intensieve zorg is wel nog lichtjes gestegen. Ook het aantal overlijdens blijft in stijgende lijn.

Van 3 tot en met 9 december werden gemiddeld 283,3 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om een daling met 11 procent ten opzichte van de voorgaande week. Het cijfer noteert nu al enkele dagen onder de kaap van 300.

Volgens viroloog Steven Van Gucht ligt de piek wat betreft ziekenhuisopnames in de vierde golf intussen achter ons. "Op dinsdag 30 november waren er in totaal 386 opnames, het hoogste aantal op één dag in de vierde golf", klinkt het op de wekelijkse persconferentie van Sciensano. Sinds woensdag 1 december zijn de dagcijfers steeds lager dan de week voordien. 

Het totale aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is met 7 procent gedaald tot 3.448. Maar op intensieve zorg is er nog steeds een stijging, al is die volgens de nieuwste cijfers wel bijna afgevlakt: +1 procent tot 827. "We verwachten dat ook deze week de belasting op ICU zal beginnen dalen", verklaart Van Gucht, die onderstreept dat het volgens bepaalde statistische modellen tot eind december kan duren voor er minder dan 500 patiënten intensieve verzorging nodig hebben. 

Van 30 november tot en met 6 december is sprake van gemiddeld 49 overlijdens per dag, een toename met 11 procent tegenover de voorgaande week. De teller komt zo op 27.463 coronaoverlijdens in ons land. Volgens Van Gucht is het niet abnormaal dat de overlijdens nog blijven stijgen, want dat is altijd de laatste parameter die afvlakt. 

Het gemiddelde aantal bevestigde coronagevallen daalde in de week tot en met 6 december met 10 procent tegenover de voorgaande week tot 16.086 per dag. "De piek wat besmettingen betreft lag op dinsdag 28 november, toen werden 25.594 besmettingen gemeld", aldus Van Gucht. De viroloog wijst erop dat de besmettingen dalen in alle leeftijdscategorieën, uitgezonderd bij de kinderen, waar wel stilaan een stabilisatie merkbaar is. 

De positiviteitsratio bedroeg de afgelopen periode 16,8 procent, nog wel steeds een lichte toename. Het aantal testen daalde daarbij 11 procent tot gemiddeld net geen 107.000 per dag. Het reproductiegetal is ten opzichte van de voorgaande week gedaald tot 0,93. Het cijfer ligt sinds dinsdag onder de 1, wat betekent dat de epidemie in kracht afneemt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.