Zorgpersoneel krijgt boosterprik

De ministers van Volksgezondheid van ons land hebben zaterdag beslist dat het zorgpersoneel een extra dosis van een coronavaccin of een "boosterprik" zal krijgen. Een extra prik voor de volledige bevolking, dus ook voor -65-jarigen komt er voorlopig niet.

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (IMC) boog zich zaterdagochtend over de derde prik voor onder meer de zorgverleners. De ministers volgen het advies van de Hoge Gezondheidsraad, die heil ziet in een boostervaccin voor het zorgpersoneel om de uitval van het personeel zo veel mogelijk te voorkomen.

"Door de huidige stijging van de COVID-besmettingen en -ziekenhuisopnames, en door de opkomst van andere infecties zoals de griep is er een grote bijkomende werklast voor het gezondheidszorgpersoneel", aldus de IMC in een persbericht. "Om het gezondheidszorgsysteem in stand te houden is het belangrijk dat de uitval door ziekte in deze groep zo veel mogelijk beperkt wordt. Daarnaast verlaagt door deze booster ook het risico dat de zorgverleners het virus op hun patiënten overdragen."

De booster met een mRNA-vaccin komt er voor alle zorgverleners in de ziekenhuizen, in de eerstelijnsgezondheidszorg en de thuishulp, inclusief de stagiairs en studenten. De boosters worden aangeboden minstens vier maanden na de tweede prik van het AstraZeneca- of de enige prik van het Johnson & Johnson-vaccin, en minstens zes maanden na de tweede prik van het Pfizer- of Moderna-vaccin. De extra prikken worden vanaf midden november gezet.

Voor een algemene boosterprik voor alle Belgen ziet de HGR vandaag geen wetenschappelijk bewijs. De verdere veralgemeende extra prik wordt verder onderzocht, klinkt het zaterdag na het IMC. Ook voor mensen met onderliggende aandoeningen is er voorlopig geen booster voorzien.

Eerder werd al beslist dat alle 65-plussers een boosterprik kunnen krijgen, net als de personen met een verlaagde immuniteit en bewoners van woonzorgcentra.

De IMC en de ministers van Onderwijs hebben ook het debat voortgezet over de test- en quarantainestrategie met betrekking tot de -12-jarigen. Die wordt op de IMC-vergadering van 24 november "in haar globaliteit geherdefinieerd".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.