Jeholet wijst op verantwoordelijkheid Vlaanderen voor vierde coronagolf

De minister-president van de Franse gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), wees woensdag op de verantwoordelijkheid die Vlaanderen volgens hem draagt in de recente heropflakkering van de pandemie in België. Volgens hem heeft Vlaanderen "zijn voeten geveegd aan de regels".

Tijdens een debat in het bevoegde parlement over de aanscherping van de gezondheidsmaatregelen na het laatste overlegcomité, hekelde Pierre-Yves Jeholet met klem de keuze die aan het einde van de zomer in Vlaanderen werd gemaakt om de essentiële gezondheidsmaatregelen op te heffen.

In het noorden van het land "wilde men wel eens met de spierballen rollen omdat men 'wereldkampioen vaccinatie' was", aldus Jeholet. "Dat we ons vandaag in deze situatie bevinden, is misschien omdat we het mondmasker niet meer hebben gedragen en dat we lak hadden aan de regels. Dat is de realiteit vandaag!", aldus de liberaal, die onthaald werd met applaus.

Zonder namen te noemen, schoot Jeholet ook enkele pijlen in de richting van zijn Vlaamse ambtgenoot, Jan Jambon, die er van beschuldigd wordt dat hij het overlegcomité heeft  "geinstrumentaliseerd".

Hoewel er volgende week een nieuwe vergadering van het OC is gepland, wilde de minister-president niet ingaan op de hoop van sommigen op een snelle versoepeling van de gezondheidsmaatregelen. "Ik denk dat dat niet het geval zal zijn", waarschuwde hij.

De prioriteit voor Jeholet zal tijdens deze vergadering zijn om de scholen vanaf begin januari 100%  te heropenen, "zelfs als dat betekent dat we tot eind januari het masker in de klas moeten blijven dragen".

Voor de andere getroffen sectoren, verwacht hij geen grote veranderingen. "Het zou een vergissing zijn om te denken dat we volgende week alles weer openen."

Wat betreft de beslissing om het publiek in theaters strikt te beperken tot maximaal 200 personen, die zou eventueel wel kunnen worden herzien, zei Jeholet, rekening houdend met de omvang van de zalen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.