Duizenden tabletten en ampullen in beslag genomen bij actie tegen nepmedicatie en doping

Belgische autoriteiten hebben tijdens een actie tegen namaakgeneesmiddelen en doping onder meer 87.241 tabletten en 99.549 ampullen in beslag genomen. Dat meldt de federale overheidsdienst Financiën woensdag.

Van 1 april tot 15 oktober 2021 namen de douane, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG), de geïntegreerde politie en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) deel aan de door Europol gecoördineerde operatie SHIELD II, gericht tegen doping en nagemaakte of verkeerd gebruikte geneesmiddelen. Ook het Pharma & Food Crime Platform (PFCP), een samenwerkingsverband met alle actoren bevoegd voor de bestrijding van voedsel- en geneesmiddelencriminaliteit, besliste tot deelname. 

De douanevaststellingen vonden plaats in Zaventem en Bierset (luchthaven Luik). Naast de tabletten en ampullen werden ook 24 injectiespuiten en 46 kilogram aan hormonen, geneesmiddelen en voedingsmiddelen in beslag genomen. Een groot deel van de in beslag genomen goederen werd aangetroffen in postpakketten en in relatief kleine hoeveelheden.

"Dit toont aan hoe gevaarlijke producten relatief eenvoudig besteld en aan huis geleverd kunnen worden", aldus de autoriteiten. Ze benadrukken verder dat een samenwerking op het terrein en kennisdeling tussen de verschillende actoren van groot belang is om het fenomeen efficiënt te bestrijden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.