Bekende Franse infectioloog Raoult berispt voor aanprijzen van hydroxychloroquine

De tuchtkamer van de orde van artsen van de Franse regio Nouvelle-Aquitaine heeft de bekende infectioloog Didier Raoult berispt omdat hij "informatie heeft verstrekt die niet gebaseerd was op bevestigde gegevens" bij het aanprijzen van hydroxychloroquine als behandeling tegen covid-19. Dat staat in een besluit van de tuchtkamer dat AFP kon inkijken.

Er waren ook beschuldigingen van "kwakzalverij" en het nemen van "ongerechtvaardigde risico's" voor het voorschrijven van de behandeling, terwijl er geen bewijzen zijn dat het middel werkt. Die beschuldigingen werden niet bevestigd.

"Professor Raoult heeft via verschillende media en met name via zijn eigen YouTube-kanaal informatie gegeven die niet gebaseerd was op bevestigde gegevens, zonder de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen toen er al heel snel grote onzekerheid bestond over de geschikte behandelingen voor covid-19", aldus de tuchtkamer.

Raoult, die directeur is van het universitair ziekenhuis voor infecties IHU in Marseille, heeft daarmee artikel 12 van de deontologische code geschonden. Dat verplicht artsen om met enige voorzichtigheid te communiceren met het grote publiek en op basis van bevestigde wetenschappelijke gegevens.

De tuchtkamer stelt verder vast dat Raoult "in medische kringen een nieuwe en onvoldoende beproefde behandelingsprocedure heeft bekendgemaakt" zonder enig voorbehoud. Tot slot is er ook een gebrek collegialiteit want de man heeft zich "onbehoorlijk, onbeleefd of zelfs agressief" uitgelaten over andere artsen.

Raoult werd aangeklaagd door de artsenvereniging van Bouches-du-Rhône, en vervolgens door de Nationale Raad van de Orde van Geneesheren (Cnom). Zij kunnen nog beroep aantekenen tegen de uitspraak.

De advocaat van de infectioloog, Fabrice Di Vizio, is alleszins tevreden met de uitspraak omdat de belangrijkste beschuldiging - dat hij mensen heeft gedood - niet bevestigd is.

Raoult is sinds 31 augustus met pensioen als professor en zal binnen enkele maanden ook stoppen bij de directie van IHU.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.