Achttien besmettingen met omikronvariant vastgesteld

Er zijn in ons land tot nu toe achttien besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus vastgesteld. Dat meldt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).

De gekende besmettingen zijn allemaal vastgesteld bij jongere mensen, die milde symptomen ervaren. Enkelen hebben een link met het buitenland, anderen niet. "Vanaf volgende week zal die link bijna volledig weggevaagd zijn", stelt Van Ranst. "Vanaf dan zullen we vermoedelijk ook moeilijker en moeilijker het exacte aantal besmettingen kunnen achterhalen. Dan wordt het interessanter om het aantal gevallen in procenten van het totaal aantal besmettingen uit te drukken."

Het is nog niet duidelijk of de bestaande vaccins werkzaam zijn tegen de omikronvariant. Zoals veel labo's wereldwijd, is ook het Leuvens labo bezig met viruscellen op te kweken. Wanneer er voldoende hoeveelheid virus aangemaakt is, kunnen wetenschappers beginnen met er experimenten op uit te voeren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.