Helft bevolking zou 'onmiddellijk' boosterprik aanvaarden, 16 procent weigert

Ongeveer de helft van de gevaccineerde personen zou 'onmiddellijk' een boosterprik aanvaarden indien die ter beschikking wordt gesteld. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging die eind november is gebeurd. Nog eens 18 procent zou de een bijkomende prik "heel waarschijnlijk" aanvaarden.

Vooral mensen die erg kwetsbaar zijn bij een infectie, zoals ouderen of mensen met aandoeningen, tonen interesse in de derde prik. Vrouwen en hoger opgeleide personen lijken ook meer bereidheid te tonen om een boostervaccin te laten zetten. Ongeveer de helft van de gevaccineerde Belgen vindt trouwens dat het toedienen van de boostervaccins al vroeger gebeurd mocht zijn.

De cijfers  - die woensdag in het 37ste rapport van de motivatiebarometer zijn gepubliceerd - stemmen de onderzoekers positief.

Toch blijkt ook dat 16 procent van de ondervraagde Belgen een boosterprik weigert. Bij 17 procent heerst twijfel. De redenen zijn wantrouwen in het vaccin, externe druk om zich te laten vaccineren en het idee dat je laten vaccineren een grote inspanning vraagt.

Verplichte vaccinatie blijft dan ook een heikel thema. "In het verleden bleek dat sommige personen meer beslissingstijd willen", klinkt het. "Als mensen deze keuze zelf op eigen tempo kunnen maken dan waarborgt dit beter dat ze in de toekomst nog boosterprikken wensen te accepteren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.