Turkse dokter vastgehouden voor beschuldigingen over gebruik van chemische wapens in Irak

Turkse autoriteiten hebben woensdag Sebnem Korur Fincanci aangehouden, een week nadat ze had opgeroepen om het vermeende gebruik van chemische wapens tegen Koerdische militanten in Noord-Irak te onderzoeken. Zo meldt het staatsagentschap Anadolu.

De voorzitter van de belangrijkste Turkse medische organisatie TTB zit nu vast in Istanboel voor het verspreiden van "terroristische propaganda". Volgens TTB is er geen wettelijke basis voor de aanhouding. De groep beschuldigt de regering van president Recep Tayyip Erdogan ervan "autocratische maatregelen" te treffen.

Vorige week hebben talloze activisten en politici uit de oppositie opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek. Zij beweren dat Turkije chemische wapens heeft ingezet tegen rebellen van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in het noorden van Irak. Erdogan deed de beschuldigingen af als leugens en zwartmakerij en dreigde met "zware" straffen tegen degenen die de beschuldigingen hadden geuit.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.