Voka roept op tot digitale versnelling

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, bracht in Antwerpen meer dan 200 verantwoordelijken uit de brede zorg- en gezondheidssector samen op een congres van Voka Health Community. Om de zorg in de toekomst kwaliteitsvol en toegankelijk te houden, is een productiviteitsboost nodig.

We zullen meer en meer complexe zorg moeten bieden, met steeds minder medewerkers, klonk het. Een doorgedreven digitalisering en meer technologie zijn de sleutel voor meer productiviteit. Op die manier komt er ook meer ruimte voor de persoonlijke en sociale ondersteuning. Vandaag scoort de zorg- en gezondheidssector ondermaats op het gebied van digitalisering. Dat blijkt uit een digitale doorlichting die Voka dit jaar afnam bij 70 zorgondernemingen.

Strategie?

“Niet eens de helft van de organisaties in de zorgsector heeft een duidelijke digitale strategie. Dat is verontrustend en moet aanzetten tot actie. Zonder digitalisering is een productiviteitsboost moeilijk te realiseren. De extra handen die nodig zijn in de zorg gaan we niet meer vinden in Vlaanderen. Daarom is volgens Voka een productiviteitsboost noodzakelijk en dat niet alleen in de harde economische sectoren, maar ook bij de zorg- en welzijnsorganisaties. We moeten niet harder, maar wel slimmer werken. Digitale en nieuwe technologieën zijn daarbij de sleutel waardoor ruimte vrij komt voor persoonlijke en sociale begeleiding”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens op het congres van Voka Health Community.
Digitale scan
 Voka voerde een doorlichting uit bij 70 zorgorganisaties om na te gaan hoe het gesteld is met de digitale maturiteit van de organisatie. De doorlichting ging van start in januari 2024. De doorlichting vindt plaats met ondersteuning van Vlaio (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen).

De belangrijkste resultaten van de digitale scan bij Vlaamse zorgorganisaties:

  • 48% heeft geen of geen uitgeschreven digitale strategie
  • 45% heeft geen trainingsplan rond digitale vaardigheden
  • 36% volgt digitale trends in de eigen sector niet actief op
  • 38% behandelt cyberveiligheid ad hoc en heeft geen gedocumenteerde beveiligingsstrategie
     

Op het Voka Health Community congres in Antwerpen benadrukt gezondheidseconoom van de OESO Rishub Keelara het belang van digitale toepassingen in de gezondheidszorgsector. “Vergelijk digitale data in de gezondheidszorg met water: het voedt voortdurend het systeem en is de voorwaarde voor overleven. Digitale toepassingen zijn de leidingen die gezondheidssystemen met elkaar verbinden. Data moeten kunnen stromen om communicatie mogelijk te maken tussen voorzieningen en patiënten. Ze zorgen ook voor innovatie die zorgt voor gezondheidswinst”.

“Digitalisering start met het opmaken van een digitale strategie. Maak een actieplan met werkpunten op korte en lange termijn. Denk na over hoe je beter kan connecteren met wat je stakeholders verwachten en handel daar ook naar. Betrek vooral ook je medewerkers. De krappe arbeidsmarkt noodzaakt organisaties om hun eigen mensen permanent digitaal bij te scholen”, zegt Hans Maertens.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.