Controverse rond aankondiging zaligverklaring koning Boudewijn

Paus Franciscus kondigde  tijdens zijn bezoek aan België aan dat hij het proces voor de zaligverklaring van Boudewijn zal opstarten. De paus stak tijdens zijn passage in België zijn bewondering voor koning Boudewijn niet onder stoelen of banken. Tijdens een bezoek aan het graf van de voormalige koning prees paus Franciscus diens "moed om tijdelijk troonsafstand te doen om geen moorddadige wet (lees: de abortuswet) te moeten ondertekenen". Aanleiding voor controverse. Zeker toen de paus artsen-medewerkers aan abortus 'huurmoordenaars' noemde.

De diepgelovige koning Boudewijn weigerde in 1990 om een wetsontwerp dat abortus legaliseerde te ondertekenen. Hij was zelfs bereid om troonsafstand te doen. De ministerraad stelde uiteindelijk vast dat Boudewijn tijdelijk - voor twee dagen - in de onmogelijkheid verkeerde om te regeren. Op die manier kon de wet er toch komen. Nooit eerder werd die grondwettelijke kunstgreep toegepast.

Tijdens de vier decennia dat koning Boudewijn op de troon zat, verliep niet alles rimpelloos. Zo leidde zijn toespraak bij de onafhankelijkheid van Congo in 1960 tot hevige reacties. De koning zei in Leopoldville (het huidige Kinshasa) onder meer dat "de onafhankelijkheid van Congo het eindresultaat is van het werk dat is ingezet met de uitzonderlijke persoonlijkheid van koning Leopold II", die hij omschreef als "brenger van de beschaving". 

Koning Boudewijn bracht ook hulde aan de Belgische kolonisten, "pioniers van de Afrikaanse emancipatie". "Zij verdienen onze bewondering en uw erkentelijkheid", klonk het, omdat ze "door hun beste krachten en zelfs hun leven te offeren aan een groot ideaal, u de vrede gebracht hebben en uw morele en materiële bezit hebben verrijkt". 

De uitspraken lokten een reactie uit van de Congolese eerste minister Patrice Lumumba. Hij zou tijdens dezelfde ceremonie hard uithalen naar het geweld en de vernederingen die de Congolezen tijdens de kolonisatieperiode moesten ondergaan, waarop koning Boudewijn ermee dreigde Congo meteen te verlaten.

Dertig jaar later was er dan de abortuskwestie, en in die context moet de mogelijke zaligverklaring zeker gezien worden. Maar de uitspraak van de paus in het vliegtuig op de terugweg naar Rome, dat dokters die abortussen uitvoeren,  “huurmoordenaars” zijn, doet heel wat stof opwaaien. 

Boudewijn zal volgens kenners zeker nog niet meteen zalig verklaard kunnen worden, als het al zo ver komt. Dat vergt een 'grondig onderzoek'.

Dat na zijn dood bekend raakte dat koning Boudewijn niet afkerig stond tegenover het dictatoriale regime van generaal Francisco Franco in Spanje, pleit niet in zijn voordeel. Franco zou Boudewijn en koningin Fabiola bijvoorbeeld meermaals privé ontvangen hebben, onder meer op zijn boot. En na het overlijden van Franco zou de Belgische regering Boudewijn tegengehouden hebben om naar de begrafenis te gaan. 

Na jaren van gezondheidsproblemen overleed koning Boudewijn op 31 juli 1993 na een hartaanval in zijn vakantiehuis in Motril (Spanje). Zijn broer en huidig koning Albert volgde hem op 9 augustus 1993 op.

> Njet op nieuwe abortuswet: "Blamage" (Dokters van de Wereld)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.