Het njet op het nieuwe voorstel rond de verlenging van de abortustermijn duwt duizenden vrouwen dieper de put in. “Deze weigering is een blamage voor de vrouwenrechten en de 6 miljoen vrouwen in ons land. Maar voor vrouwen in kwetsbare situaties in ons land is het een ramp.”
Wie zich in een kwetsbare situatie bevindt en geen toegang heeft tot zorg, wordt in ons land al decennia lang administratief gestraft. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Dokters van de Wereld, ondersteund door oa. de Vlaamse abortuscentra (LUNA) en alle Franstalige Centra voor Familiale Planning.
Wie geen toegang heeft tot zorg moet bij het OCMW toestemming vragen voor een abortus
“Door hun aparte statuut worden vrouwen zonder toegang tot zorg namelijk gedwongen om bij het OCMW toestemming te vragen voor een zwangerschapsonderbreking. Dat is op zich al een laakbaar gegeven, ware het niet dat deze vrouwen vervolgens bedolven worden door administratieve procedures die tot wel 9 weken in beslag kunnen nemen: “De huidige wet rond toegang tot abortus voor vrouwen zonder toegang tot zorg dwingt hen tot 10 verschillende gesprekken te voeren, tot 8 loketten te doorzwoegen en soms tot wel 9 weken te wachten vooraleer het OCMW hen (misschien) toegang verleent tot abortus.” Dat vertelt Ellen Verryt, Coördinator Vlaanderen bij Dokters van de Wereld.
Door discriminerend beleid overschrijden kwetsbare vrouwen de termijn van 12 weken.
Door deze omslachtige en tijdrovende administratieve procedure, overschrijden net uiterst kwetsbare vrouwen geregeld de maximumtermijn van 12 weken. Hierdoor worden ze ofwel gedwongen geld bijeen te sprokkelen om alsnog naar Nederland te trekken of nog erger, worden ze gedwongen een ongewenste zwangerschap uit te zitten. En dat terwijl bij deze groep vaker sprake is van ongewenste zwangerschap na seksueel geweld.
IJdele hoop
Het nieuwe wetsvoorstel met een verlenging van de termijn naar 18 weken, bracht hoop voor organisaties zoals Dokters van de Wereld die deze vrouwen dagelijks begeleidt.
“We hoopten dat er een eind ging komen aan de administratieve én discriminerende race tegen de tijd waar onze patiëntes telkens worden ingeduwd. Vandaag komen we tot de conclusie dat er geen enkele verbetering in zicht is, ondanks de breed gedragen wetenschappelijke consensus, ondanks het advies van het onafhankelijk expertencomité, ondanks de maatschappelijke realiteit van kwetsbare vrouwen in ons land. Hiermee bengelt België Europees steeds meer achteraan wat Europese abortus- en vrouwenrechten betreft.”
Dokters van de Wereld blijft vrouwen zonder toegang tot zorg en met een abortusvraag helpen met hun abortusvraag, ook als dit betekent dat we onze eigen middelen moeten aanspreken om hen te helpen of door de wet gedwongen worden te trekken naar Nederland omdat ons land geen eind wil maken aan een aftandse en discriminerende wetgeving.
> Controverse rond aankondiging zaligverklaring koning Boudewijn