De CM heeft naar eigen zeggen al 45 klachten ontvangen over artsen en tandartsen die patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming weigeren te behandelen. Het ziekenfonds legt klacht neer bij de federale toezichtscommissie en overweegt ook Unia in te schakelen wegens discriminatie.
Zorgverstrekkers die weigeren om patiënten met recht op verhoogde tegemoetkoming (VT) te behandelen omdat ze bij hen geen ereloonsupplementen mogen aanrekenen, zijn gewaarschuwd. Het christelijk ziekenfonds CM moedigt haar leden actief aan om deze praktijken te melden. De jacht op artsen en tandartsen die financieel zwakkere patiënten de deur wijzen omdat ze verplicht zijn om hen aan conventietarieven te behandelen, is daarmee open verklaard.
Volgens CM-voorzitter Luc Van Gorp zijn de 45 klachten het gevolg van “de getrapte uitrol van het verbod op ereloonsupplementen bij mensen met recht op verhoogde tegemoetkoming”. Het verbod dat van kracht werd op 1 januari 2025, heeft betrekking op alle terugbetaalde verstrekkingen verleend in de ambulante zorg, ongeacht of de arts geconventioneerd is of niet.
Voorlopig blijft het verbod beperkt tot de categorie van patiënten die automatisch recht hebben op het VT-statuut. Het gaat onder meer om mensen met een leefloon, met inkomensgarantie voor ouderen en Wigw’s. Als minister Vandenbroucke zijn zin krijgt, volgt begin 2026 een verdere uitbreiding van het supplementenverbod naar alle mensen met recht op verhoogde tegemoetkoming. Dan spreken we al gauw over meer dan 2 miljoen Belgen.
Topje van de ijsberg
De 45 meldingen in het dossier van de CM komen niet alleen van VT-patiënten die een nieuwe arts of tandarts zoeken maar omwille van hun statuut op een gesloten deur stuiten. Er zijn ook klachten van patiënten die plots te horen kregen dat ze niet meer welkom waren bij de tandarts die hen al jaren behandelde.
Volgens CM-voorzitter Luc Van Gorp gaat het nog maar om het topje van de ijsberg. “Als een tandarts aan één van zijn patiënten met een verhoogde tegemoetkoming deze boodschap geeft, kunnen we vermoeden dat dit ook voor andere patiënten met hetzelfde profiel het geval is. Dit gebeurt meestal mondeling of telefonisch, dus bewijzen zijn moeilijk te verzamelen.”
Artsen en tandartsen die op deze manier in het vizier van de CM komen, riskeren een klacht bij de federale toezichtscommissie die waakt over de uitvoering van de Kwaliteitswet. Daarnaast, en vanuit de redenering dat zorgverstrekkers die een patiënt weigeren om financiële redenen zich schuldig maken aan discriminatie, overweegt de CM ook klacht neer te leggen bij Unia.
Onder de prijs werken
De klachten die de CM inzamelde, gaan voornamelijk over tandartsen. In Het Belang van Limburg maakte Vincent Koningsveld, voorzitter van het Verbod van Vlaamse Tandartsen (VVT), enkele kanttekeningen: “Patiënten weigeren op basis van hun inkomen kan uiteraard niet. Langs de andere kant is het zo dat we voor bepaalde behandelingen nu onder de prijs moeten werken. De wetgeving zorgt er dus voor dat we een aantal behandelingen bij mensen met een verhoogde tegemoetkoming niet kunnen uitvoeren, omdat we geen supplementen mogen vragen.”
Het VVT stelt zich vragen bij het feit dat in een land als België, met een systeem dat al heel herverdelend werkt, toch nog één op de vijf Belgen recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming. Naar verwachting zal dat vanaf 2026 zelfs oplopen tot één op de vier Belgen.