Er is nog draagvlak voor de maatregelen, maar niet meer voor het coronabeleid

Er is nog een draagvlak voor de maatregelen, maar niet meer voor het coronabeleid. Dat is de titel en vaststelling van het laatste rapport van negen onderzoekers - verbonden aan verschillende universiteitein - op basis van een grootschalige bevraging van 18.659 Belgen. Die zijn ondervraagd na de beslissingen van het Overlegcomité half november, eind november en begin december.

De resultaten in het rapport tonen aan dat er bij gevaccineerde mensen nog steeds een draagvlak bestaat voor de maatregelen. Maar niet voor het gevoerde beleid.

"De kort opeenvolgende overlegcomités die telkens 'too little, too late' beslisten, maakt duidelijk dat er werk moet gemaakt worden van een beslissingsschema dat de overheid helpt om sneller en coherenter beslissingen te nemen", staat in het rapport te lezen. 

De wetenschappers stellen vast dat ondanks de aanslepende ernst van de pandemie mensen zich nog steeds bereid tonen om offers te brengen indien ze daarmee de gezondheid van anderen kunnen vrijwaren. Mensen geven aan zich beter aan de maatregelen te houden dan in september. Het gaat dan vooral - en dat hoeft niet te verbazen - om gevaccineerden.

69 procent van de gevaccineerden zijn "enigszins" of "sterk" gemotiveerd om de maatregelen te volgen. Er is wel sprake van een "gedragskloof" tussen gevaccineerde en ongevaccineerde personen. Wat betreft het inperken van nauwe contacten, een van de adviezen van de overheid, lijken gevaccineerden en niet-gevaccineerden ongeveer hetzelfde risicobesef te delen.

Dat heel wat Belgen nog steeds de wetenschappelijke adviezen volgen, heeft veel te maken met het risicobesef. Hoewel de demotivatie drukt zijn we nog steeds niet ongevoelig aan de persoonlijke verhalen, dramatische cijfers en beelden die de crisis blijft brengen.

"Hoewel de waargenomen kans op een besmetting al langere tijd in stijgende lijn is, zien we eind november voor het eerst dat ook de kans op een ernstige besmetting voor de populatie licht toeneemt. Dat laatste risicobesef vormt de sterkste motor van gemotiveerde actie", staat te lezen in het rapport.

Toch lijkt het besef dat een infectie met het coronavirus dodelijke gevolgen kan hebben, slechts traag te stijgen. "Dat de ingeschatte kans op hospitalisatie slechts traag steeg, is hoogstwaarschijnlijk toe te schrijven aan het geloof in de vaccins en het feit dat ze inderdaad beschermen tegen hospitalisatie."

De wetenschappers vergelijken de huidige situatie met de de tweede golf, toen er evenveel hospitalisaties waren als vandaag. "Toen lag het ingeschatte risico op ernstige besmetting een stuk hoger", stellen ze vast.

"Bovendien blijkt dat alle indicatoren van risicobesef stabiliseren of zelfs licht dalen na het jongste overlegcomité. De aankondiging dat we de piek van de vierde golf hebben bereikt, speelt hierin ongetwijfeld een rol", merken de onderzoekers op.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.