274 geneesmiddelen momenteel onbeschikbaar

Al wekenlang zijn veel geneesmiddelen niet te verkrijgen in onze apotheken. Momenteel zijn 274 geneesmiddelen onbeschikbaar verklaard door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en de lijst groeit. Dat schrijft La Dernière Heure donderdag. Medi-Sfeer meldde gelijkaardige info woensdag op basis van wat minister Vandenbroucke antwoordde aan Kamerlid Dominiek Sneppe (Vlaams Belang).

Volgens het agentschap zijn er problemen met de bevoorrading van bepaalde behandelingen tegen diabetes type 2. Dat geldt met name voor Ozempic (semaglutide), waaraan voor het moment een kritiek gebrek is. Die situatie zal naar verwachting niet verbeteren voor 6 januari 2023. De reden hiervoor is het krappe aanbod van GLP-1-analogen (nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes type 2, toegediend via subcutane injectie) door een toename van de wereldwijde vraag.

Ook verschillende pijnstillers zijn moeilijk te verkrijgen. Zo is Perdolan Compositum 400 mg tot 19 november niet beschikbaar. Op dit moment zijn 274 geneesmiddelen onbeschikbaar verklaard door het FAGG.

> Geneesmiddelenagentschap vraagt Ozempic te beperken tot diabetici

> Diabetes Liga roept artsen op om diabetesmedicijn niet voor te schrijven als dieetmiddel

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.