Zelfmoordcijfers dalen, behalve bij jonge vrouwen

Het aantal zelfdodingen is in 2021 in Vlaanderen verder gedaald. In Vlaanderen overleden 913 mensen door zelfdoding. Maar met 2,5 per dag blijft dat wel nog steeds onrustwekkend hoog. Het gaat meestal om mannen (70%). West- en Oost-Vlaanderen hebben de hoogste sterftecijfers. Er is evenwel een eerste corona-effect bij jonge vrouwen. 'Vermoedelijk door de druk van sociale media.' De cijfers lopen opmerkelijk gelijk met eerdere cijfers over zelfdodingen bij artsen.

De daling is relatief goed nieuws over het aantal zelfdodingen in Vlaanderen. In 2021 heeft de dalende trend van de voorbije twintig jaar zich verder doorgezet, blijkt uit het jongste jaarrapport van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. Het gaat om 7,1 procent minder zelfdodingen in 2021 tegenover 2020.

Toch blijft Vlaanderenmet 14,7 zelfdodingen per 100.000 inwoners ook nog steeds een pak boven het Europese en internationale gemiddelde - al zijn we niet meer de absolute koploper.

'De suïcidecijfers verlagen is en blijft daarom een prioriteit', laat Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) weten naar aanleiding van het nieuwe rapport. Zij heeft een nieuw actieplan in de steigers gezet, waarin onder meer extra aandacht gaat naar jongeren. "Zeker de groep vrouwen jonger dan 30 baart ons extra zorgen, want daar zien we - in tegenstelling tot andere groepen - een stijging."

Het aantal zelfdodingen bij jongens (15-29 jaar) is in twintig jaar wel met de helft gezakt, maar bij meisjes is dat min of meer constant gebleven. En nu is er in 2021 - ondanks de globale daling - zelfs een stijging van 22 procent tegenover het jaar voordien.

"Vermoedelijk is dat een eerste effect van de coronacrisis", zegt Gwendolyn Portzky, directeur van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie. "Specifiek voor meisjes vermoeden we dat dit vooral met sociale media te maken heeft. Die zijn tijdens de coronaperiode belangrijker geworden om contact te houden en meisjes zijn gevoeliger voor de druk die daarmee gepaard gaat. Op die sociale media gaat bijvoorbeeld veel aandacht naar het uiterlijk, wat voor jongens over het algemeen minder belangrijk is."

Portzky hoedt zich wel voor al te grote conclusies over de coronacrisis.

Voor minister Crevits zijn deze cijfers het startschot voor het nieuwe actieplan met als doel het aantal zelfdodingen tegen 2030 met 10 procent te doen dalen tegenover 2020. Maar die doelstelling lijkt nu al bijna door de feiten ingehaald, in 2021 is de daling al 7,1 procent. Heel ambitieus lijkt het doel van 2030 dan ook niet.

Recente cijfers bij artsen lieten ook zien dat vrouwelijke artsen de grootste risicogroep vormen.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het nummer 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be.

> Actieplan Suïcidepreventie mikt op daling met 10% tegen 2030

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.