De ziekte van Parkinson is aan een zorgwekkende opmars bezig, ook in België. Dat meldt de Belgische vzw Stop Parkinson ter gelegenheid van Wereld Parkinson Dag op vrijdag 11 april. Vandaag leven naar schatting zo'n 50.000 mensen in ons land met de ziekte, maar dat aantal dreigt tegen 2040 te verdubbelen tot 100.000.
De ziekte van Parkinson is bezig aan een opmars. Experts spreken zelfs van een Parkinsonpandemie, maar er is ook goed nieuws, want dankzij nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen groeit de hoop op genezing. Door de steun van organisaties zoals Stop Parkinson en de Amerikaanse Michael J. Fox Foundation heeft de wetenschap veel stappen gezet. De ontdekking van biomarkers zoals het eiwit alfa-synucleïne, maakt het mogelijk om de ziekte in een vroeger stadium vast te stellen. Ook de HER-096-studie geldt als een veelbelovende ontwikkeling en trekt de aandacht binnen het onderzoeksveld. De molecule toont in laboratoriumomstandigheden potentieel om de ziekte af te remmen of zelfs te stoppen.
Landbouwgif
Parkinson wordt nog te vaak aanzien als een ouderdomsziekte, maar steeds meer jonge mensen krijgen de diagnose. Vijf tot tien procent van de patiënten is jonger dan 50 jaar. Blootstellingen aan landbouwgif en andere omgevingsfactoren worden als mogelijke oorzaken onderzocht. "De ziekte is vandaag nog ongeneeslijk, maar wetenschappers zetten belangrijke stappen", zegt dr. Femke Dijkstra, neuroloog aan UZ Antwerpen en lid van het medisch team van Stop Parkinson.
Stop Parkinson viert in 2025 zijn vijfjarig bestaan. Sinds de oprichting werd er bijna twee miljoen euro ingezameld voor baanbrekend onderzoek. Voor het jubileumjaar mikt de organisatie op een nieuw mijlpaal: 500.000 euro.