VUB-onderzoekers ontdekken nieuwe behandelingsstrategie voor ongeneeslijke bloedkanker

Multipel Myeloom, ook wel de ziekte van Kahler genoemd, is een bloedkanker die tot nog toe ongeneeslijk blijkt. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel hebben mogelijk een doorbraak bereikt door het aminozuur proline te identificeren als de voedingsbron van de kanker. Het doctoraatsonderzoek van studente Inge Oudaert vond een potentiële behandelingsstrategie voor de genezing van deze kanker.

De ziekte van Kahler is een bloedkanker waarbij een ongecontroleerde groei van plasmacellen plaatsvindt in het beenmerg. Deze grote hoeveelheid aan abnormale kankercellen neemt de plaats in van andere celtypes, zoals rode bloedcellen, bloedplaatjes of witte bloedcellen, waardoor deze niet meer goed functioneren. Elk jaar krijgen zo'n 1.000 patiënten in België te horen dat ze lijd en aan multipel myeloom. Zo'n 40% sterft binnen de vijf jaar.

Onderzoekers van de onderzoeksgroep Hematologie en Immunologie ontdekten dat het aminozuur proline de kankercellen voedt en doet groeien. De nieuwe behandeling probeert nu om het PYCR gen, dat verantwoordelijk is voor de productie van proline, af te remmen. De afname van proline kan dan zorgen voor een vertraagde groei van de kankercellen en uiteindelijk leiden tot celdood.

Myeloompatiënten worden momenteel onderworpen aan een combinatietherapie van verschillende geneesmiddelen die onder meer zorgen voor de afremming van het PYCR gen. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.