In 2023 werd in Vlaanderen 7 procent van de personen behandeld voor diabetes (mellitus) of suikerziekte. Het gaat om personen die medicatie ter behandeling van diabetes gebruiken, die een diabetesconventie afsloten, die een diabetesopvolging hebben of die zijn opgenomen in een zorgtraject diabetes. Dat meldt Statistiek Vlaanderen.
Het cijfer blijft alsmaar stijgen, zo meldt de statistiekdienst van de Vlaamse overheid. "Tussen 2009 en 2023 is het aandeel personen dat behandeld wordt voor diabetes doorlopend gestegen. In 2009 werden 45 op de 1.000 personen behandeld voor diabetes." Op een jaar tijd kwamen er per duizend inwoners van het Vlaams Gewest nog zes bij: in 2022 was er sprake van 64 patiënten per duizend mensen.
Het cijfer ligt hoger bij de mannen. Hier is sprake van 76 patiënten in behandeling per duizend mensen, tegenover 65 bij de vrouwen. De stijging sinds 2009 situeert zich in hoofdzaak bij de mannen. Bij de vrouwen was er ook een stijging, maar die was heel wat kleiner.
Voorts is er het leeftijdseffect. Bij de 75-plussers was er vorig jaar sprake van 223 personen per duizend, tegenover vier bij de mensen tot 24 jaar. De stijging sinds 2009 situeert zich wel in alle leeftijdscategorieën. Mensen met het statuut van verhoogde tegemoetkoming in de ziekteverzekering worden vaker behandeld voor diabetes dan personen zonder dat statuut.
Tot slot zijn er West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg meer gemeenten met hoge aandelen van mensen in behandeling. Middelkerke spant de kroon (114 per duizend), Linkebeek is de beste leerling (42). In Wallonië zijn mensen vaker in behandeling (91 per duizend 2023), in Brussel ligt het cijfer iets lager (66).
Statistiek Vlaanderen haalde de cijfers bij het InterMutualistisch Agentschap, dat de patiëntengegevens van de Belgische ziekenfondsen bundelt en analyseert.