Agressieve hiv-variant ontdekt in Nederland en België

In Nederland circuleert een agressieve variant van het hiv-virus die sneller tot aids leidt en besmettelijker is dan de bekende virusvarianten. Ook in België is de variant al aangetroffen, meldt De Standaard.

In Nederland zijn zeker honderd mensen besmet geraakt met een erg ziekmakende variant van hiv, de veroorzaker van aids. De variant vernietigt cruciale afweercellen van het immuunsysteem twee keer sneller dan andere hiv-varianten doen. Zonder behandeling leidt een besmetting ermee al na één tot twee jaar tot levensbedreigende infecties. 

De nieuwe hiv-variant is behalve ziekmakender ook nog eens besmettelijker, schrijven Britse onderzoekers van de universiteit van Oxford in het vakblad Science. De virusconcentratie in het bloed van dragers ligt duizenden keren hoger dan normaal. Maar de variant is niet resistent tegen de beschikbare aidsmedicatie. Wanneer snel na besmetting en diagnose een behandeling met virusremmers wordt gestart, is de prognose even goed als bij een "klassieke" hiv-besmetting.

De Britse wetenschappers vonden ook een individu met de nieuwe virusvariant in ons land, en ook nog een in Zwitserland. Hoofdonderzoeker Chris Wymant vermoedt dat elders op de wereld "nog minstens een paar" mensen met de nieuwe variant ­besmet moeten zijn die nog niet zijn opgespoord, en misschien wel meer. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.