Patiëntenvereniging vraagt opnieuw erkenning van 'langdurige covid'

De Franstalige patiëntenvereniging 'Covid long, nous existons Belgique' zegt zondag "erg ontgoocheld" te zijn in de federale regering omdat ze de klachten van mensen die maandenlang last ondervinden van een infectie met COVID-19 niet ernstig zou nemen. De vereniging vraagt dat het Riziv een deel van de medische kosten terugbetaalt en dat er multidisciplinaire revalidatieprogramma's worden opgezet.

Sommige covid-patiënten lijden aan wat 'langdurige covid' genoemd wordt. Vermoeidheid, cognitieve problemen en problemen met de spijsvertering, hoofdpijn, bloeddrukschommelingen en hartritmestoornissen, ademhalingsproblemen, benauwdheid en depressie... "Bij sommigen sleept dit al 17 maanden aan", stelt de patiëntenvereniging aan de kaak. Daar komt bovenop dat veel van deze patiënten niet kunnen werken, met inkomensverlies tot gevolg. De terugbetaling van sommige behandelingen is bovendien erg beperkt.

"Sinds juni 2020 hebben we veel contacten gelegd en er zijn beloftes gemaakt, maar daar is niets concreets uitgekomen voor de patiënten die kampen met langdurige covid", klaagt Anne-Sophie Spiette, woordvoerster van de vereniging.

In maart werd in de Kamer een resolutie ingediend die beantwoordt aan de verzuchtingen. Maar sindsdien "lijkt niets te bewegen". Nu de begrotingsopmaak eraan komt en ook het budget voor volksgezondheid wordt bekeken, worden de verschillende ministers op het hart gedrukt "alles in het werk te stellen voor deze slachtoffers van het virus".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Frank COMHAIRE

    30 augustus 2021

    naast de typische cardio-respiratoire gevolgen van pneumonie en eventuele beademing, zijn de klachten van "long COVID", dat beter "post- COVID syndroom" wordt genoemd, identiek aan die van patiënten die lijden aal Myalgische encephalomyelitis en Chronisch vermoeidheidssyndroom. Sinds meerdere jaren wordt deze laatste pathologie behandeld met behulp van orale substanties (natriumdichlooracetaat en Meldonium) die de glycolyse en het pyruvaat metabolisme optimaliseren. Tevens kan intraveneuze toediening van hoge dosis magnesium en polyvitaminen de klachten van fysieke uitputting en cognitieve dysfunctie helpen verbeteren. In een recent onderzoek bij 97 patiënten hebben wij het batig effect van deze therapeutische benadering kunnen objectiveren bij twee-derden van de patiënten (manuscript ter perse).