De Alliantie Artsenbelang Domus Medica (AADM) reageert op het regeerakkoord dat de Arizona-partijen op 31 januari bereikten. “De werklast voor de arts zal verminderen, maar we maken ons wel zorgen over de invoering van het geschiktheidsattest.”
Frank Vandenbroucke (Vooruit) begint in de nieuwe regering aan zijn tweede ambtstermijn als minister van Volksgezondheid. “De continuïteit van het beleid is een belangrijke meerwaarde. Zijn herbenoeming garandeert de voortzetting van eerder ingezette beleidslijnen en biedt de mogelijkheid om huidige en geplande hervormingen verder uit te werken”, klinkt het bij AADM bij monde van Alec De Cort, beleidsmedewerker. “Daarnaast zien we een opportuniteit voor een nauwere samenwerking tussen de Vlaamse en federale niveaus. Zowel de federale minister van Volksgezondheid als de Vlaamse minister van Welzijn behoren tot dezelfde partij. Wij hopen dat dit kan bijdragen aan een meer coherent en consistent gezondheidszorgbeleid.”
AADM ziet positieve punten in het regeerakkoord. “De nieuwe regering erkent de versnippering van het gezondheidszorgbeleid over de verschillende beleidsniveaus. Om dat probleem aan te pakken, neemt de regering maatregelen om tot een meer samenhangend beleid te komen. Zo zullen vertegenwoordigers van de deelstaten als waarnemers worden toegevoegd aan het Verzekeringscomité en de Algemene Raad van het Riziv. Bovendien wordt er gezorgd voor een betere afstemming van de gezondheidszorgdoelstellingen met de deelstaten, waarbij rekening wordt gehouden met de specifieke bevoegdheden van elk niveau. Dat is een belangrijke en positieve stap vooruit. AADM pleit al langer voor een coherente en eenduidige visie op gezondheidszorg over de verschillende beleidsniveaus heen. We zien deze maatregelen als een kans om de samenwerking en afstemming binnen de gezondheidszorg te versterken.”
AADM beschouwt het als een goede evolutie dat doelmatige en geïntegreerde zorg de kern van het gezondheidszorgbeleid in het regeerakkoord vormen. “Omdat beide principes essentieel zijn voor een efficiënt en patiëntgericht zorgbeleid, wat ook de arts ten goede komt. Met die aanpak verwachten we dat ook de werklast voor de arts zal verbeteren, wat bijdraagt aan een grotere beroepstevredenheid.”
Bezorgdheden
Toch uit de artsenalliantie ook enkel bezorgdheden. “We maken ons zorgen over de invoering van het geschiktheidsattest, ook wel de ‘fit note’ genoemd. Hoewel de regering stelt dat ze de administratieve lasten voor artsen wil verminderen, heeft die maatregel - net als de verkorting van het aantal ziektedagen zonder attest van drie naar twee - net het tegenovergestelde effect. Voor AADM is dat een stap in de foute richting. Daarnaast zijn we bezorgd over de (financiële) sancties voor artsen die vaker of voor een langere periode arbeidsongeschiktheid voorschrijven. Het regeerakkoord benoemt op meerdere plaatsen het sanctioneren van artsen, bijvoorbeeld op vlak van hun voorschrijfgedrag. Wij benadrukken echter dat artsen in de eerste plaats ondersteuning nodig hebben om hun werkwijze aan te passen. Momenteel ontbreekt het vaak aan duidelijke en toegankelijke informatie over hun eigen voorschrijfgedrag, wat het moeilijk maakt om hierin bij te sturen. Bovendien heeft het verleden aangetoond dat een louter sanctionerende aanpak en communicatie leidt tot veel (terechte) frustratie bij artsen. Een doeltreffend gezondheidsbeleid kan alleen slagen wanneer het in samenwerking met zorgverleners wordt uitgewerkt en uitgevoerd.”
Het regeerakkoord biedt voor AADM zowel kansen als uitdagingen voor de huisarts. “Daarom is het cruciaal dat beleidsbeslissingen, zoals ook in het akkoord vermeld staat, in overleg worden genomen. We roepen op om de geplande hervormingen daadwerkelijk uit te voeren in samenspraak met ons en andere betrokken partijen. Alleen door samen te werken kunnen goed doordachte en breed gedragen beslissingen worden genomen, wat uiteindelijk de kwaliteit van de zorg voor de patiënt alleen ten goede komt.”