Welzijn Belgische bevolking op laagste niveau in twintig jaar

Het welzijn van de Belgische bevolking stond in 2023 op het laagste niveau sinds 2005. Dat blijkt donderdag uit een nieuw rapport van het Federaal Planbureau (FPB). Ons land ligt bovendien ook niet op koers om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG's) te halen.

Aan de hand van verschillende componenten en indicatoren, zoals de gezondheidstoestand, de levensstandaard, het sociaal netwerk, de werksituatie en het aandeel vroegtijdige schoolverlaters, berekent het Planbureau een cijfer dat het welzijn van de Belgen meet. Die indicator staat momenteel op 0,33, het laagste niveau sinds 2005. Dat lage cijfer vloeit vooral voort uit de slechtere gezondheidssituatie en de toename van het aandeel werknemers met langdurige arbeidsongeschiktheid. De tijdelijke opflakkering tijdens de coronacri sis, bijvoorbeeld inzake sociale contacten en samenhorigheid, is daarmee volledig uitgevlakt. Tot slot neemt ook het deel van de bevolking toe dat niet over de financiële middelen beschikt om een gangbare levensstijl te leiden.

Het Planbureau bekeek ook in hoeverre België op koers ligt voor het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen die door de Verenigde Naties werden geformuleerd. Uit de analyse blijkt dat ons land op weg is om minder dan een derde van de duurzaamheidsindicatoren te halen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het waterverbruik, het aantal jongeren dat werkt of studeert, en investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

Als de huidige trend zich voortzet, zullen 23 andere indicatoren niet worden gehaald. Daaronder leesvaardigheid, duurzame visvangst en het gebruik van de wagen als vervoersmiddel. Voor de overige 12 indicatoren is de evolutie nog onvoldoende duidelijk.

Vooral personen met een laag inkomen, laaggeschoolden, eenoudergezinnen en werklozen laten de slechtste resultaten optekenen.

Patricia Delbaere, expert duurzame ontwikkeling bij het Planbureau, stelt dat het "belangrijk" is "dat het tij snel keert". "Die vaststelling is niet nieuw, maar helaas zien we nog steeds te weinig vooruitgang", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.